Wonen

Muizen: hoe voorkom je een plaag?

Muizen, hoe schattig ze er ook uitzien, ze kunnen een ware plaag vormen. En hoe rot ook, die plaag moet je voorkomen. Want muizen kunnen ziektes overbrengen en het is dus veiliger om ze buiten de deur te houden. Muizenbestrijding kun je op verschillende manieren doen. Laten we bij het begin beginnen: hoe houd je muizen buiten? Als eerste: dicht alle kieren en gaten, zo komen muizen niet binnen en heeft momenteel ook als bijkomend voordeel dat je je huis goed isoleert. Berg je eten goed op. Bewaar het in afgesloten bussen of andere verpakking. Zorg dat er geen kruimels achterblijven, zuig dus regelmatig. Ruim de rommel in je tuin op. Vanuit je tuin is het voor een muis een kleine stap naar je huis. Houd je tuin netjes en opgeruimd. Laat ook daar geen etenswaren slingeren. Neem een kat. Dat is altijd gezellig, maar ook praktisch. Een kat is een prima muizenbestrijder. Denk dan wel even aan vlooienbestrijding anders heb je zo weer een andere plaag in huis. Heb je al deze maatregelen genomen, maar vertrouw je het toch niet helemaal? Hieronder lees je of je inderdaad muizen in huis hebt.

Muizen in huis?

Hoe kom je erachter dat je muizen in huis hebt? Het meest vertellende signaal zijn natuurlijk muizenkeutels bijvoorbeeld op de vloer of op het aanrecht. Eigenlijk is dat al bewijs genoeg. Maar je kunt ook letten op knaagschade bijvoorbeeld aan het voedsel, aan dozen, kleding of meubilair. Muizen laten ook een vieze geur achter en daarnaast kun je knarsende geluiden horen uit de plafonds, voorzetwanden of spouwmuren. Al deze tekens wijzen op een muizenplaag. Het is dan zaak professionele muizenbestrijding in te schakelen want muizen definitief verwijderen is niet makkelijk. Bovendien wil je een terugkomen van de plaag voorkomen dus moet ook de oorzaak van de muizenplaag worden onderzocht. Pas dan kun je de muizen definitief weren. Bovendien moet je muizenbestrijding doen met respect voor mens en milieu want niet elke muis mag bestreden worden.

Beschermde muizen

De muizen die meestal een plaag veroorzaken zijn de grijze huismuizen. Die mag je bestrijden. Overigens vanaf dit jaar niet meer met gif. Bosmuizen, woelmuizen en spitsmuizen, die geen muis is, mogen niet bestreden worden maar wel geweerd. Daar kan een professionele muizenbestrijder je ook bij helpen. Dus vermoed je muizen? Of wil je een plaag voorkomen? Ga voor professionele muizenbestrijding.