Mode

De multifocale bril

Brillen zijn er natuurlijk om ervoor te zorgen dat iemand beter ziet. De meeste brillen zijn óf voor mensen die veraf minder scherp zien óf brillen voor mensen die van dichtbij waziger zien. Brillen worden afgesteld aan de hand van de lenzen in iemands oog. Maar wat als iemand moeite heeft met scherp zien voor zowel dichtbij als veraf? Dan is er misschien wel een multifocale bril nodig.

Multifocale bril

Wat voor soort mensen kunnen een multifocale bril gebruiken? Iedereen met een zichtafwijking or ouderdomsverziendheid (presbyopie) heeft een bril nodig wat het zicht corrigeert voor zowel veraf als dichtbij. Ouderdomsslechtziendheid kan al optreden wanneer iemand 40 jaar of ouder is.

Een multifocale bril heeft glazen met meerdere sterktes. Dit corrigeert het zicht voor verschillende afstanden. Het fijne aan een multifocale bril is dat iemand niet steeds brillen hoeft te wisselen. We kennen allemaal wel iemand met een leesbril en hebben gezien hoe irritant het kan zijn om deze constant op en af te moeten zetten. In plaats daarvan is er één bril nodig wat zorgt voor soepele overgangen tussen verschillende scherptes zonder dat het voor hoofdpijnen zorgt.

Hoe werkt het?

Zoals gezegd heeft een multifocale bril verschillende sterktes. Het bovenste gedeelte van het glas, recht voor het pupil, bevat de sterkte om veraf te zien. In het onderste gedeelte van het glas zit de sterkte voor de afstanden van dichterbij, oftewel de leesafstand. Tussen de twee sterktes zit een vloeiende overgang wat ervoor zorgt dat de afstanden ertussen ook scherp gezien kunnen worden. Multifocale brillen kopen kan gedaan worden bij elke opticien en brillenwinkel.

Wennen

Dit klinkt allemaal heel positief, maar een nadeel van een multifocale bril is wel dat iemand eraan moet wennen. De ogen hebben tijd nodig om te wennen aan de verschillende sterktes. Hoe lang dit duurt, dat kan verschillen per persoon. Tijdens het wennen kan het zijn dat iemand afstand en hoogt verkeerd kan inschatten, last krijgt van (milde) hoofdpijn of duizeligheid of vervormingen ziet aan de zijkanten van de bril. Wanneer deze klachten niet verdwijnen, is het aan te raden om terug te gaan naar de opticien.

Tips om sneller te wennen is om de bril zo lang mogelijk te dragen elke dag, zeker wanneer er verschillende activiteiten worden gedaan. Lees bijvoorbeeld iets en kijk daarna naar de televisie. Een andere tip is om tijdens het lezen, het hoofd niet te bewegen. Beweeg in plaats daarvan de ogen naar de onderkant van het glas. Dit werkt ook zo bij ver kijken. Beweeg niet het hele hoofd, maar in plaats daarvan alleen de ogen. Iemand kan aan een multifocale bril wennen binnen enkele dagen, maar het kan ook twee weken duren.