Wonen

Energielabel voor een woning aanvragen

Bent u van plan uw huis te verkopen of te verhuren? Dan moet u een energielabel tonen. Het energielabel laat een koper of huurder in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. Dat is nuttige kennis, want wonen in een energiezuinige woning is goedkoper omdat je energierekening lager is.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met vergelijkbare woningen. Er zijn vele classificaties, variërend van A++++ (zeer energiezuinig) tot en met G. (zeer onzuinig). Na een evaluatie kan er nagedacht worden over het zuiniger maken van de woning. Denk hierbij aan isolatie, energiezuinige verwarming, andere verlichting, etc.

Het energielabel is tien jaar geldig.

Een energielabel is tien jaar geldig vanaf de datum van opname. Tijdens de geldigheidsperiode van tien jaar kan het label aan elke nieuwe koper of huurder worden verstrekt. De vervaldatum van het energielabel kan worden bepaald in de pdf die bij het label zit.

Heeft u woningaanpassingen gedaan, zoals (betere) isolatie of zonnepanelen? Dan mag u altijd een nieuw energielabel aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld verstandig zijn als u uw huis wilt verkopen. Het nieuwe label is nog tien jaar goed (of tot er een nieuw label is vastgesteld).

Energielabel voor verhuurders en dealers

Het energielabel moet worden vermeld in de marketing voor een huis, zoals op Funda of Facebook. En als het huis wordt verkocht, moet hij de nieuwe eigenaar de pdf met het energielabel overhandigen. De verkoper kan bestraft worden als hij bij de overdracht geen energielabel heeft. Hetzelfde geldt voor verhuurders: zij moeten de nieuwe huurder het energielabel overhandigen. Hij riskeert een boete als het energielabel er niet is tijdens de verhuur van zijn woning.

Vraag een energielabel aan.

Bent u van plan uw woning te verkopen of te verhuren, maar heeft u nog geen geldig energielabel? Dan moet u het laten registreren door een energieadviseur. Die komt naar uw woning om de kwaliteiten ervan te beoordelen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur. De tijdsduur hangt af van hoe gemakkelijk of ingewikkeld de kenmerken te lokaliseren zijn en van de grootte van uw woning. Het label wordt genoteerd door de energieadviseur, en u ontvangt een kopie (pdf).

De kosten voor het opstellen van het energielabel kunnen per energiedeskundige verschillen. Verzamel dus verschillende offertes voordat u een beslissing neemt. Wilt u goedkoop energielabel aanvragen bedrijfspand? Bij Label-up.nl kan u binnen een paar klikken een afspraak maken voor een energieadviseur. Hier kunt u ook een energielabel met spoed aanvragen!