De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Wilgen voor groene groei

Verwijzingen:

Datum publicatie: 20 november 2015
Meer informatie: Dr. J.H.A. (Hans) Hillebrand
E-mail: h.hillebrand@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3784469
Mobiel: +31(0)6-31932884
Aandachtsgebied: Gebiedsontwikkeling

Onlangs mocht ik het feestje bijwonen ter viering van de eerste wilgenoogst op Zeumeren bij Voorthuizen. Met behoorlijk lawaai maakte een verbouwde maishakselaar in luttele minuten korte metten met een drie jaar oude wilgenopstand. Niet om die wilgen totaal te vernietigen, maar om het houtige gewas te verwerken tot snippers die na droging gebruikt kunnen worden voor de biomassa-installatie, waarmee het overdekte avonturenparadijs SchatEiland Zeumeren in de wintermaanden verwarmd wordt. Tevens is men aan het experimenteren met een biovergasser op Zeumeren. En de gedecimeerde wilgen zullen de komende jaren weer flink gaan uitgroeien, waardoor ze over pakweg twee jaar opnieuw kunnen worden gekortwiekt, en zo door.

img_1256 img_1261 img_1254
U vraagt zich wellicht af: wat is er bijzonder aan Zeumeren en waarom was jij daar? Ik zal dat kort uitleggen. Zeumeren is één van de 20 openbaar toegankelijke recreatiegebieden van Leisurelands (tot voor kort RGV geheten), een verzelfstandigd recreatieschap. Samen beslaan die terreinen ruim 2000 ha, en ontvangen zij ruim 5 miljoen bezoekers per jaar. Leisurelands beheert en exploiteert die terreinen zonder subsidie. Daartoe haalt men inkomsten uit parkeergelden, het verpachten van gronden aan ondernemers en het laten organiseren van evenementen (700 per jaar). En natuurlijk probeert men de kosten zo laag mogelijk te houden. Zo heeft men op alle terreinen ondergrondse vuilcontainers geplaatst. Die zorgen dat er jaarlijks zo’n 30.000 plastic zakken minder nodig zijn. Maar vooral voorkomen zij dat op drukke dagen de gastheren en gastvrouwen vooral zakken aan het vervangen zijn, in plaats van zich echt om hun gasten te bekommeren.
Zeumeren is een beetje een vreemde eend in de Leisurelands-bijt: het is het enige terrein waar men zelf exploitaties doet: SchatEiland (een reusachtige overdekte speeltuin), shortgolf en een waterski-baan. Daardoor wordt het ook gebruikt als proeftuin voor het uitproberen van allerlei zaken die in theorie weliswaar heel handig en duurzaam lijken, maar waarvan dat in de praktijk nog maar moet blijken. Zo is Zeumeren dus ook proeftuin voor duurzame, lokaal geproduceerde én benutte energie.

 schateiland-zeumeren theme_image_small_regiontheme148_schateiland-zeumeren-4
Dat verklaart Zeumeren, maar waarom was ík daar aanwezig? Nog afgezien van het feit dat het best spectaculair was om zo’n machine door de aanplant te zien banjeren (het geeft je een soort nederig gevoel), is er ook een dubbele inhoudelijke betrokkenheid. Via mijn collega bij Innovatie Agro & Natuur, Marleen van den Ham, wordt er gewerkt aan een project waarbij samen met Probos en andere partijen gekeken wordt of wilgen, vaak in combinatie met andere activiteiten, een interessante energieleverancier kunnen zijn. Zo is bijvoorbeeld gekeken of je een wilgenaanplant ook kunt gebruiken als doolhof, en dus ook recreatief kunt exploiteren. Technisch gezien kon dat natuurlijk, maar economisch gezien was het niet handig. Wat wel veelbelovend schijnt te zijn, is een combinatie met kippen die vrij mogen uitlopen. Die vinden het heerlijk in een wilgenbos. En omdat de grond toch al beschikbaar is voor de uitloop, zijn de wilgen hier een welkome extra inkomstenbron.

img_1264 wilgenplantagebc van dijk_gelderland
De tweede inhoudelijke betrokkenheid is dat Zeumeren onderdeel is van de Green Deal Natuur & Gastvrijheid die voor de Veluwe is afgesloten. Ondertekenaars van de deal zijn naast Leisurelands, Ministerie EZ, provincie Gelderland, Recron en onze partner STIRR. Doel van het instrument green deals is door het geven van ruimte aan ondernemers de economische groei te stimuleren en tegelijk de duurzaamheid een flinke impuls te geven. Daar past het wilgenproject op Zeumeren natuurlijk perfect bij. Het was dan ook niet voor niets dat Gelders gedeputeerde Jan Jakob van Dijk aangaf blij te zijn met dit soort initiatieven, die wat hem betreft prima aansluiten op wat beoogd wordt met het Gelders Energie Akkoord.
En dan was er ook nog een derde reden dat ik daar aanwezig was: ik mocht een verhaal houden om uit te leggen wat de ontwikkelingen zijn in de gastvrijheidssector en waarom daardoor het belang van een mooie en duurzaam gebruikte omgeving voor ondernemers steeds groter wordt. Ik zal u hier niet lastig vallen met dat hele verhaal, maar volstaan met een kort citaat van Friedrich Joussen, de hoogste baas van TUI, de grootste reisorganisatie in de wereld. Hij zei dit jaar in een interview met een gerenommeerde krant: “Our existence is the beauty of our destinations”. En die “beauty” moet je dus zeker niet om zeep helpen, maar koesteren. En daar past het duurzaam omgaan met energie natuurlijk ook bij.

 

 

 

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken