De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Het nuttige en het aangename verenigen

Verwijzingen:

Datum publicatie: 21 juli 2015
Meer informatie: Dr. J.H.A. (Hans) Hillebrand
E-mail: h.hillebrand@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3784469
Mobiel: +31(0)6-31932884
Aandachtsgebied: Gebiedsontwikkeling

Als het je lukt om het nuttige met het aangename te verenigen, ben je spekkoper. Mij lukte dat onlangs, en wellicht moet ik zeggen : weer. Een strategische vaartocht op het Statenjacht Friso, gebouwd in 1894 in opdracht van Mr. B. Ph. Baron van Harinxma thoe Slooten en nu eigendom van de provincie Fryslân. Met een zeiloppervlak van 76,14 m2, een lengte van 10 meter en een maximale breedte van 3,72 meter. En een eigen bemanning. En daar dan op mee mogen varen met een aantal interessante mensen op een zonovergoten dag in juli. Met weliswaar in het begin niet al te veel wind, maar op het eind toch een behoorlijk briesje. Als je daar bij mag zijn, dan ben je een bofferd.

1     2   3

Goed, het was dus aangenaam, dat hebt u begrepen. Maar wat was nu het nuttige, vraagt u zich wellicht af. Op de eerste plaats dat dit het afscheid was van Erna Kruitwagen-Hajenius, eigenaar van Buitengoed De Panoven in Zevenaar. Maar in dit verband is vooral van belang dat zij mede-ondertekenaar is van het Manifest van Hattem, waar in 2008 STIRR uit is voortgekomen. En dat zij jarenlang als Lid van de Raad van Toezicht, maar ook op veel andere manieren, STIRR en innovatie gesteund heeft. Bijvoorbeeld door zelf het Regionale Beeldverhaal Dijk van een Delta op te zetten, waarvan nu nog steeds de vruchten geplukt worden. Maar ook door in hele duidelijke, klip en klare taal te zeggen waar het in essentie voor een recreatieondernemer om gaat.
Ik herinner me nog goed een bijeenkomst met voormalig minister van LNV, Cees Veerman. STIRR kwam uitleggen wat het ging doen. Veerman had maar even tijd voor ons. En toen nam Erna het woord, en vertelde vol vuur over wat zij en haar man Wim voor obstakels hebben moeten nemen voordat de gemeente toestond dat ze hun eigen cultureel erfgoed, een voormalige steenfabriek, konden gaan redden door er een recreatiebedrijf te beginnen. Zeg maar het begin van het denken in termen van “behoud door ontwikkeling”. En hoe lastig het was om met meer ondernemers én overheden op één lijn te komen over wat nu de kracht van je gebied is. Veerman belde naar zijn secretaresse dat hij wat langer bleef, en hoorde bijna ademloos aan wat er werd verteld. Recht uit het hart en to de point. Dat kon hij, als voormalig ondernemer, zeker waarderen.
Maar er was meer nuttigs. Door met een kleine groep (acht opvarenden naast twee bemanningsleden) zo’n anderhalf uur rond te varen op wat toch niet een heel groot schip is, krijg je de kans om in vele bilateraaltjes en trilateraaltjes onderwerpen met mensen te bespreken. De opdracht aan de deelnemers was ook om voorafgaande aan de vaartocht na te denken over een of twee strategische vraagstukken die ze aan de orde zouden willen stellen. Wat ik daar zo van kon zien, is daar uitgebreid gebruik van gemaakt. Soms werd er iemand bij een gesprek gehaald voor extra diepgang, of een afwijkende opvatting. Maar vaak werden gesprekken na een tijdje beëindigd om voortgezet te worden met een nieuwe partner. Ik denk dat dit de Friese variant is van wat in de tijd van minister-president Lubbers de biechtstoel-procedure heette.

4 5 6

Aan het eind van onze vaartocht legden we aan bij het voormalig sluiswachtershuisje Skûlherne, de thuisbasis van Statenjacht ‘Friso’ . Dat is een idyllische plek, met een prachtig uitzicht en een voor de wind beschut terras. Op dat terras streken we neer voor een hapje en een drankje. En voor een korte plenaire sessie. Met als onderwerp de vraag hoe we de gastvrijheidssector meer als eenheid en krachtiger naar buiten kunnen laten optreden. Ik ga niet verklappen wat daarover is gezegd en afgesproken. Maar ik hoop en verwacht dat u daar binnen nu en een paar maanden wat van zult merken. En dan was dit niet alleen een heel aangenaam dagje, maar zullen we ons straks toch zeker ook het nut herinneren. En kan ik thuis gewoon met droge ogen en naar waarheid zeggen dat ik heel productief gewerkt heb.
 

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken