De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Cocreatie in optima forma

Verwijzingen:

Datum publicatie: 27 maart 2015
Meer informatie: Dr. J.H.A. (Hans) Hillebrand
E-mail: h.hillebrand@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3784469
Mobiel: +31(0)6-31932884
Aandachtsgebied: Gebiedsontwikkeling

Enige tijd geleden mocht ik afreizen naar Apeldoorn. Dat is een stad die qua aantal inwoners groter is dan provinciehoofdstad Arnhem, maar toch eerder een dorpse uitstraling heeft. Ik denk dat dit komt door het ontbreken van een echt centrum, door de zeer ruime opzet van de wijken, maar ook wel door de bescheidenheid van de inwoners. Maar dat terzijde, ik ging daar heen voor een Academische Werkplaats Natuur & Gastvrijheid, de 13de al weer in een reeks.
Wat is dat, een Academische Werkplaats? Eigenlijk een soort rondreizende groep van mensen die professioneel met gebiedsontwikkeling bezig zijn. Zij gaan op bezoek bij een regio die met een vraagstuk worstelt. Met twee doelen op korte termijn en een op langere. Doel 1 op korte termijn is goed snappen waar een regio mee bezig is: Waarom doe je dit? Heb je ook andere opties overwogen? Welke argumenten speelden bij je keuze een rol? Enzovoorts. Het tweede doel is het adviseren over het voorgelegde vraagstuk. En het langere termijn oogmerk is om op basis van bezoeken aan meerdere regio’s een innovatieagenda maken. Met als focus hoe je slim met regionale vragen op het snijvlak van natuur & gastvrijheid om kunt gaan. De werkplaatsen worden georganiseerd door STIRR (strategisch partner van Innovatie Agro & Natuur) en Telos.

acwp apeldoornacwp
Na dit algemene intermezzo nu verder met de casus Apeldoorn. De gemeente heeft attracties als Paleis het Loo, de Apenheul en pretpark Julianatoren. En maakt natuurlijk onderdeel uit van de Veluwe, is volgens sommigen zelfs de hoofdstad daarvan. Binnen het stadhuis is men bezig met het opstellen van een toeristisch-recreatief beleidsprogramma in samenwerking met het toeristische bedrijfsleven, maar men is nog zoekende naar de Apeldoornse identiteit. De vraag aan ons was: ‘Welke unieke kwaliteiten van het buitengebied kunnen het concept toeristisch toplandschap laden en wat is er aanvullend nodig om te komen tot een productieve toekomstvisie’.

2461862087_6e24ae919f_b
Na een prima inleiding vanuit de gemeente over wat er gebeurt en welke zorgpunten er zijn, is daar door de 25 aanwezigen, verdeeld over kleine groepjes, nog eens flink op doorgekauwd. Vooral is gekeken wat deze kwestie zo urgent maakt. Daar zijn twee hoofdredenen voor, zo bleek. De eerste is dat het centrum, net als in veel andere steden, onder druk staat. Het moet zich meer op beleving richten. En verder heeft de stad zo’n 1000-1200 bedden, en het is een hele opgave die gevuld te krijgen.
Bij het zoeken naar oplossingen zijn twee opties verkend. Optie 1 is het voor een dagbezoek naar Apeldoorn trekken van een deel van de talrijke mensen die vakantie houden op de Veluwe. Dat werd gezien als een kansloze strategie. De vakantiegangers zijn doorgaans midden in het groen gehuisvest, en als ze dan iets stedelijks willen doen dan gaan ze niet naar een groene stad (de troef van Apeldoorn) maar juist naar een “stadse” stad. Blijft dus over de tweede optie: je als stad richten op een short stay voor een groep die natuur en stedelijke ervaringen wil combineren. Denk aan een arrangement met overdag fietsen en in de avond een bezoek aan het theater. Je moet dan wel zorgen dat je voor die groepen een goed aanbod hebt, en dat ook met trots uitdragen.
Tot zover even de inhoud. Voor degene die van de hoed en de rand wil weten, verwijs ik graag naar het verslag. ik wil OOK nog even een ander punt aanstippen. Deze sessie werd, net als het merendeel van de 12 voorgaande, afgesloten met positieve woorden van in dit geval de gastheer. Blijkbaar voorziet zo’n sessie van vrijdenken en cocreatie in een wezenlijke behoefte en helpt deze partijen ook echt verder te komen in de processen waarmee ze bezig zijn. Vaak smaakt het ook naar meer. Maar als je dan de vraag stelt: OK, zullen we dan met een aantal regio’s wat geld bij elkaar leggen om meer van dit soort bijeenkomsten te organiseren, dan valt het stil. Dat komt denk ik omdat degenen die over het geld gaan, niet degenen zijn die echt in hun werk profiteren van de opbrengsten van de sessies. Dat verklaart veel, maar een gemiste kans blijft het natuurlijk!
 

 

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken