De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Superboeren

Verwijzingen:

Datum publicatie: 18 december 2014
Meer informatie: Ing. C.K. (Carel) de Vries
E-mail: devriesprojectregie@planet.nl
Telefoon: +31(0)6-53578896
Mobiel: -
Aandachtsgebied: innovatie rundveehouderij

Wist u dat ‘boertje spelen’ wereldwijd het meest populaire spelletje is? Farmville en Hayday zijn veruit de meest gespeelde spelletjes op internet. Mannen, vrouwen, kinderen en senioren. Iedereen doet het. Als ik in de privésfeer om me heen kijk weet ik dat ze verslavend zijn. Maar ook in mijn werk kom ik ze tegen. Laatst zag ik tijdens een vergadering een serieuze heer onder de tafel stiekem z’n kippen voeren.

Wij ontwikkelen een variant waarvan we hopen dat ie ooit net zo populair zal worden. Het grote verschil: bij ons kan de gamer ‘boertje spelen’ met een écht melkveebedrijf. Met échte koeien en een échte boer. Het spel gaat dan om het voorspellen van wat er met de koeien gebeurd, hoeveel melk ze geven, hoeveel ze eten etc. En alles op basis van real time data van melkrobots en sensoren en real time beelden met webcams. De gamer kan ‘doekoes’ winnen waarmee hij koeien van de boer kan kopen waarmee hij zijn eigen veestapel opbouwt. Hoe meer de gamer weet van het vak, het bedrijf en de koeien, hoe hoger zijn status. En zo klimt hij op van boerenknecht tot ‘superboer’. En op een mooie zomeravond nodigen we al die superboeren uit voor een feestje op het bedrijf tussen ‘hun’ koeien, samen met ‘hun’ boer. Wat willen we hier mee? Zoveel mogelijk burgers betrekken bij het hart van een echt melkveebedrijf in de echte praktijk. Aan de realisatie van deze game wordt nu hard gewerkt. We hopen eerste helft volgend jaar online te gaan. Binnenkort gaan we op zoek naar de ‘superboer’ die zijn bedrijf op deze manier wil openstellen voor het publiek. Wie wil er dagelijks duizenden bezoekers virtueel welkom heten op zijn bedrijf? Wie durft het aan om zo supertransparant te zijn. Geïnteresseerd? Houd dan de sociale media in de gaten, want binnenkort gaan we werven.

Waar we ook een ‘superboer’ voor werven is het plan voor onze drijvende koeientuin in de haven van Rotterdam. Ook dat project richt zich op het maken van een volledig nieuwe verbinding tussen de burger en de melkveehouderij. Daar gaan we koeien melken en zuivel verwerken en verkopen. Er is al een locatie voor ons gereserveerd. We bereiden een onderneming voor en financiers buigen zich over ons businessplan. Nu nog een jeugdige superboer die in hartje Rotterdam koeien wil melken en zuivel wil verwerken.

 

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken