De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Zeeland op zijn best

Verwijzingen:

Datum publicatie: 10 november 2014
Meer informatie: Dr. J.H.A. (Hans) Hillebrand
E-mail: h.hillebrand@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3784469
Mobiel: +31(0)6-31932884
Aandachtsgebied: Gebiedsontwikkeling

Twee keer per jaar trekken de gastvrijheidsondernemers uit de Raad van Advies van Innovatie Agro & Natuurs strategische partner STIRR het land in om te praten over strategische onderwerpen maar vooral ook om in het veld te horen en te zien wat er allemaal gebeurt. De najaarsbijeenkomst van 2014 was geheel gericht op Zeeland. Om 10 uur in de ochtend werd er verzameld op Comfortcamping Scheldeoord. Normaal is dat niet vroeg, maar wel als je van bijvoorbeeld Arnhem helemaal naar Baarland moet, in de zak van Beveland.

de landing

Maar de ontvangst maakte veel goed. Eigenaar Robbert Northolt heette ons welkom in zijn Restaurant De Landing, gelegen op de dijk van de Westerschelde en met een prachtig uitzicht. Maar vooral ontving hij ons met een inspirerend verhaal, dat hij als titel had gegeven: “Wat doet een campinghouder 2.0 in de winter?”. Je bent dan geneigd om te denken: uitrusten en opknappen. Maar dat is meer iets voor een campinghouder van een wat oudere versie, zo blijkt. De moderne ondernemer houdt zich in de winter vooral met strategische vraagstukken bezig. In dit geval de vraag hoe je van ontpoldering een kans kunt maken. Wat is er aan de hand? Vanwege de uitdieping van de Westerschelde moet er nog zo’n 200 à 300 ha land ontpolderd worden, zo’n beetje rond de huidige camping. Robbert is met allerlei partijen in gesprek om te kijken of je dat niet kunt combineren met de realisatie van een door natuur en water omgeven camping. Die er dan heel wat avontuurlijker en daarmee waarschijnlijk aantrekkelijker uit gaat zien dan de huidige camping. Een prachtig voorbeeld hoe je door het combineren van zaken tot flitsende oplossingen kunt komen.
Na nog wat andere verhalen en een goede Zeeuwse lunch zijn we vervolgens naar Groede getrokken in West Zeeuws-Vlaanderen, naar Beach House 25. Dat was voor het merendeel van ons overigens een lastiger onderneming dan u wellicht denkt. Om te beginnen kende mijn navigatiesysteem de Westerscheldetunnel niet. Nu is dat op zich geen probleem, wanneer je je daarvan bewust bent. Maar het duurde best even voor ik het in de gaten had... Een tweede punt dat het lastig maakte om in Groede te komen is dat zo ongeveer heel Zeeuws-Vlaanderen op de schop ligt, omdat de weg van Terneuzen naar de kust vierbaans gemaakt wordt. En tot overmaat van ramp wordt er langs de kust ook nog aan de weg gewerkt.

groede beachhouse 25
Dus iets later dan gepland werden wij in Groede ontvangen door Arno Boomert, voormalig eigenaar van de inmiddels gesloten camping de Napoleonshoeve en geestelijk vader van het plan Waterdunen. Dat is een fraaie combinatie van kustveiligheid, natuurontwikkeling en recreatief ondernemen, waarin ook publieke en private geldstromen samen worden gebracht om dit alles te realiseren, deels op de voormalige camping en deels (ver) daarbuiten.
Per elektrische huifkar zijn we het gebied ingetrokken, waarin nu op grote schaal grond 'verzet' wordt. Doel daarvan is hogere dijken en een zee die via een duiker toegang heeft tot een deel van het gebied, waarbij dan wel geprobeerd wordt de zoute en de zoete stromen te scheiden. Als het dadelijk allemaal klaar is hebben we een formidabele kustverdediging, natuur waar de trekvogels hun pootjes bij af zullen likken en de vogelaars wellicht hun verrekijkers, en fantastische plekken om te recreëren. Bijvoorbeeld in tenten in nieuw gecreëerde duinen die echter niet meer te onderscheiden zullen zijn van natuurlijke soortgenoten. Hoe het overigens precies gaat worden wat betreft die recreatie, weet Molecaten (de huidige eigenaar) nog niet. Dat komt omdat het nog wel even kan duren voordat men met bouwen kan beginnen, omdat de omgezette grond nog in moet klinken en ook gekeken moet worden of alles wel zo werkt als gepland. En men wil te zijner tijd precies datgene neerzetten waar de markt behoefte aan heeft. Want zo doet een slimme ondernemer dat.

graafwerk waterdunenwaterinlaat waterdunen
Terug in Beach House 25 hebben we wat we gezien hadden nog eens grondig geëvalueerd, en geconstateerd dat Zeeland met dit soort projecten precies op de goede weg zit. Zeeland op zijn best dus.
 

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken