De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Flora Fauna Hack

Verwijzingen:

Datum publicatie: 12 juni 2014
Meer informatie: Bernadette Botman
E-mail: info[at]voornatuur.nl
Telefoon: -
Mobiel: -
Aandachtsgebied: -

Op 23 en 24 mei heb ik deelgenomen aan de Flora Fauna Hack bij Wageningen Universiteit. Wat een verassende ervaring! Gedurende twee intensieve dagen hebben teams van diverse pluimage gewerkt aan slimme en innovatieve apps voor vraagstukken rondom natuur. Voordat ik meer vertel over de mooie oplossingen die de hack heeft opgeleverd, eerst iets meer over waarom Innovatie Agro & Natuur met bijzondere belangstelling heeft deelgenomen aan de Flora Fauna Hack.

Onze visie is dat data delen en beschikbaar stellen de mogelijkheid geeft voor vele toepassingen met winst voor natuur. En dat is precies wat PolderHack Productie, Alterra en Economische Zaken hebben (willen) laten zien met de Flora Fauna Hack. Onder de noemer VoorNatuur verkennen wij samen met natuurorganisaties, ondernemers en overheden wat samenwerking, het delen van data en nieuwe innovatieve toepassingen aan winst kunnen opleveren voor natuur en betrokkenen. Het gaat om vernieuwende concepten die én ruimte geven aan betrokkenheid van consumenten en ondernemers bij natuur, én tot winst leiden voor natuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het halverwege april gelanceerde platform www.crowdfundingvoornatuur.nl, het eerste landelijke platform voor crowdfunding van natuurprojecten. De eerste successen zijn geboekt. De projecten voor de boomkikker en de otter hebben hun doelbedragen bereikt! De Cadeaukaart VoorNatuur is een giftcard waarmee consumenten en bedrijven natuurproducten en natuurbelevenissen cadeau kunnen doen. De Gids VoorNatuur is een publieksvriendelijke website en app waar iedereen informatie kan vinden en geven over natuurgebieden, planten en dieren, wat er te beleven en doen is in de natuur en hoe je betrokken kunt zijn bij natuur. En Data VoorNatuur is het platform waar natuurorganisaties, ondernemers en andere betrokkenen bij natuur relevante data kunnen delen, bijvoorbeeld voor de verrijking van de eigen websites of apps of voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Wij geloven dat Data VoorNatuur nog tot veel meer inspiratie en toepassingen kan leiden dan waar wij nu mee bezig zijn! En daarmee zijn we weer terug bij de Flora Fauna Hack, want daar zijn met hulp van data hele creatieve en toepasbare oplossingen verzonnen voor vraagstukken die er toe doen. Een verslag:

We starten vrijdagochtend 23 mei op de universiteit van Wageningen. Een zaal vol appbouwers, dataspecialisten, grafisch ontwerpers, ecologen, wetenschappers, beleidsmakers, studenten en andersoortige creatievelingen krijgt 8 challenges (vraagstukken) voorgeschoteld en een schat aan vrijgestelde data (oa flora- en fauna en geo-informatie). Ze mogen kiezen waarmee aan de slag te gaan. Ik zelf breng namens Innovatie Agro & Natuur ook een challenge in. Ik vraag de zaal een interactieve game te ontwikkelen voor jongeren waarmee de natuur zowel virtueel als buiten kan worden beleefd. De Nationale Databank Flora- en Fauna en Alterra hebben voor dit doel voor het nabij gelegen natuurgebied de Renkumse Poort allerlei informatie over planten en dieren en het gebied beschikbaar gesteld. Andere challengers vragen oa oplossingen voor meer biodiversiteit op boerenland, het redden van de leguaan op Bonaire, het taxeren van schade door ganzenvraat en aandacht voor monumentale bomen. In de lunchpauze zitten de challengers aan aparte tafeltjes om vragen van deelnemers te beantwoorden zodat zij kunnen beslissen aan welke challenge ze een bijdrage willen leveren. Ik zit daar enigszins ongemakkelijk, want zou het wel lukken een team bij elkaar te krijgen voor mijn challenge? Gelukkig blijkt dat geen probleem. 6 mensen met kennis van data, het bouwen van apps, game-ontwikkeling, spelletjesgekte, grafisch ontwerp en ecologie sluiten zich aan. We trekken ons terug in een hok, voeren verwoedde discussies over hoe jongeren te verleiden de natuur in te gaan en hoe onze prachtige dataset met planten en dieren daaraan een bijdrage kan leveren. Uiteindelijk verzinnen we een game waarbij jongeren op zoek moeten naar specifieke plekken in de Renkumse Poort, daarvoor aanwijzingen krijgen (een foto van het landschap, een voorkomend dier en plant, en een geluid), en prijzen kunnen verdienen. Want anders komen ze niet van de bank is onze veronderstelling. Zaterdagmiddag pitchen we ons idee. Helaas winnen we niet. We hebben ons goed ingeleefd in de doelgroep, dat wel, maar de game-markt voor jongeren is al overvol en de jury vraagt zich ernstig af of deze game dan de aandacht zal trekken van deze doelgroep………Treefie (maak een selfie met een monumentale boom) gaat er met de winst vandoor. Mijn favoriet is My iGuana: een leguaan redden door van hem een vriend in plaats van voedsel te maken. Zie voor alle oplossingen de website van Flora Fauna Hack. Toch een hele mooie oogst! Waar data en samenwerking wel niet toe leiden. Zolang de natuur en degenen die zich betrokken voelen bij natuur er baat bij hebben, smaakt dat wat mij betreft naar meer!

 

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Terug naar de vorige pagina

Gerelateerd aan het project:

Natuur verbindt

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken