De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Strateeg of varkensboer? Of allebei?

Verwijzingen:

Datum publicatie: 28 mei 2014
Meer informatie: Drs. M.M.A. (Lenie) Klein Holkenborg
E-mail: lenie@kleinholkenborg.nl
Telefoon: 06-23138595
Mobiel: -
Aandachtsgebied: Antibioticavrije Ketens

Het organiseren van gezondheid binnen economische grenzen is complex. Dit geldt niet alleen voor de humane sector, maar ook voor varkensbedrijven. Met alleen boerenslimheid realiseer je geen antibioticavrij varkensbedrijf. Mijn conclusie als projectleider Antibioticavrije Varkensketen is: de varkensboer moet een ware strateeg zijn om de varkens in uitstekende gezondheid en antibioticavrij te krijgen en te houden!
ketenlogo_zwartgroen_pngDe varkensboeren aangesloten bij de KDV (Keten Duurzaam Varkensvlees), met wie Innovatie Agro & Natuur samenwerkt binnen het project Antibioticavrije Keten, waren al langer aan de slag met diergezondheid. De pittige maatschappelijke discussie over de risico’s van de varkenshouderij voor de humane gezondheid - vanwege onder andere antibioticaresistente kiemen - heeft ze wakker geschud. Er móest wat gebeuren. Diergezondheid is topprioriteit geworden op alle bedrijven en dat betekent dat gezondheid voor mens en dier in de kern van de bedrijfsstrategie moet worden gebracht.
De hoeveelheid kennis die voor antibioticavrij varkenshouden nodig is, is enorm. Het aantal deskundigen idem dito. Of het nu gaat om het gedrag van de dieren, de voeding, de weerbaarheid, het oplossen van gezondheidsproblemen of managen van risico’s. De nieuwe inzichten, technieken en innovaties buitelen over elkaar heen. En dat alles heeft een eigen economisch plaatje. Dan nog de onderwerpen waarover een tekort is aan inzicht. Een complexe setting waarin de varkensboer de juiste strategische keuzes moet maken. Hoe vindt een varkensboer hierin zijn weg?

De 300 varkensboeren in KDV weten wat het is om strategisch te opereren bij een topprioriteit en kennen de weg: visie, doelstelling, plannen, monitoren, terugkoppelen, bijstellen. En dan niet alleen op papier, vooral ook in de praktijk. En met zijn allen tegelijk. Dat noem ik een strategische keten, daar versla je concurrenten mee. En ik denk een heel goed gekozen topprioriteit. Antibioticavrij in de kern van de bedrijfsstrategie brengen blijkt niet alleen de sleutel te zijn naar gezonde dieren, maar ook de sleutel naar een financieel gezond bedrijf en een gezonde keten die midden in de samenleving staat.

Ik zie, hoor en voel in de samenwerking met de varkensboeren dat dit echt geen eenvoudige klus is. Er zijn heel wat obstakels te overwinnen en lastige keuzes te maken. Zo is een in het verleden slecht aangelegde drinkwaterleiding met lage druk niet zomaar veranderd in de benodigde beter aangelegde met hoge druk. En hoe voorkom je stress bij je varkens als je zelf als boer zo onder werkdruk en financiële druk staat? Een van de deelnemende varkensboeren verzucht regelmatig dat het dan wel niet de gemakkelijke weg is die hij op deze manier kiest voor zijn bedrijf, maar wel de enige route waar hij in gelooft. Respect dus, voor de varkensboer en boerin die ondanks de soms verhitte maatschappelijke discussie het hoofd koel houden, strategisch blijven denken en doen, plannen uitwerken en uitvoeren en met resultaat komen. Dit soort pioniers stimuleren door hun innovatieve werkwijze ook collega-varkenshouders om hun blik te verruimen. Bekijk ook de meest recente aflevering in de reeks 'Een antibioticavrije keten. Hoe doe je dat?', namelijk aflevering 6 'Strategie als basis'.

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken