De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Wordt een varken ziek van stress?

Verwijzingen:

Datum publicatie: 24 april 2014
Meer informatie: Drs. M.M.A. (Lenie) Klein Holkenborg
E-mail: lenie@kleinholkenborg.nl
Telefoon: 06-23138595
Mobiel: -
Aandachtsgebied: Antibioticavrije Ketens

Deze vraag heeft de deelnemers van het Innovatieprogramma Antibioticavrije Varkensketen het afgelopen jaar beziggehouden. Dat stress ongezond is voor de mens en ziek kan maken, leidt geen twijfel. Tal van publicaties maken dat stress – en zeker langdurige stress – leidt tot gezondheidsproblemen bij de mens, van verkoudheidinfecties tot hartaanval. Geen enkel dier lijkt zo veel op de mens als het varken met vergelijkbare spijsvertering en organen. Maakt stress dan ook een varken ziek?
Varkenshouders van Keten Duurzaam Varkensvlees denken serieus na over de relatie tussen varkensstress en het risico voor diergezondheid. Afleidingsmateriaal in de varkensstal om stress te voorkomen, was al gemeengoed bij KDV. Wat is er dan nog meer te doen aan het voorkomen van gezondheidsproblemen door stress? Veel onderbouwde kennis hierover was er helaas niet te vinden. Uitgedaagd door de ambitie van KDV om zich te ontwikkelen tot een antibioticavrije keten, moeten de deelnemers echter alles uit de kast halen om te voorkomen dat hun varkens ziek worden. Dus ook nadenken en aan de slag met het weghalen van varkensstress in het productieproces.
Al snel komen dan twee belangrijke stressmomenten in een varkensleven in beeld: de geboorte en het spenen. Momenten waarbij de varkens overduidelijk stress beleven en diergezondheid maar al te kwetsbaar blijkt. De deelnemers van Keten Duurzaam Varkensvlees hebben maatregelen bedacht en ingevoerd om de stress van de varkens op die momenten te verminderen en weerbaarheid te bevorderen. Zo krijgen zeugen die moeten bevallen materiaal om aan hun natuurlijke behoefte van een nestje bouwen te kunnen voldoen. Dat vermindert de stress. Biggetjes worden niet meer gespeend voordat ze vier weken oud zijn; dan zijn ze weerbaarder tegen speenstress. Het blijkt effectief: minder ziekte, minder uitval én minder antibioticagebruik. Maar ook minder varkensstress en een tevreden varkenshouder. Een mooi proces met een mooi resultaat.

Zie ook de recent verschenen filmpjes in de reeks 'Een antibioticavrije keten. Hoe doe je dat?': Aflevering 2, Een gezond geboorteproces en Aflevering 3, Gezond spenen.

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken