De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Businessmen on a mission…

Verwijzingen:

Datum publicatie: 11 februari 2013
Meer informatie: Dr.ir. J.G. (Jan) de Wilt
E-mail: j.g.de.wilt@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3784774
Mobiel: +31(0)6-48131103
Aandachtsgebied: landbouw en agribusiness

Innoveren in een netwerkorganisatie geeft je de kans om interessante mensen te ontmoeten, met wie je ideeën, successen en frustraties kunt delen. Wat te denken van de Chief van een Noord-Amerikaanse Indianenstam en een Zweedse journalist die samen verticale kassen in wereldsteden willen bouwen? Eind januari was ik op de Urban Agriculture Summit in Linkoping (Zweden), waar de eerste van deze kassen komt. Daar wachtte een grote verrassing.

Chief Oren Lyons van Onondaga Nation - de indianenstam die eigenaar is van Plantagon - opende de top. Hij heeft sinds begin jaren ‘70 met alle presidenten van de VS onderhandeld over de positie van de Indianen. Een bijzondere man, charismatisch, met een eigen visie op mondiale vraagstukken, gegrond in eeuwenoude Indiaanse denkwijzen over de gemeenschap van levende wezens op aarde, de zorg voor toekomstige generaties en het belang van traditie.

Met Oren Lyons tijdens de Urban Agriculture Summit.

Onondaga Nation is de belangrijkste financier van de eerste verticale kas. Zij hebben deze stap gezet, ondanks hun wantrouwen tegenover “white men”, omdat ze zochten naar “sustainable, profitable business”. Daarnaast zorgen enkele honderden crowdfunders voor nog een paar ton. Met verschillende steden in de wereld zijn contracten getekend voor de bouw van de volgende, verbeterde versies.

“Because we are businessmen” antwoordde Hans Hassle, oprichter en CEO van Plantagon mij anderhalf jaar geleden toen ik hem vroeg waarom zij er wel in zouden slagen verticale landbouw te realiseren. Opgeleid als journalist, heeft hij de eerste jaren van zijn loopbaan doorgebracht bij inheemse volkeren over de hele wereld. Daarna adviseerde hij enkele decennia lang bedrijven over corporate social responsibility. In 2012 was hij CEO van het jaar in Zweden. Hassle is auteur van het boek ”Business as usual is over” over ‘companization’, een nieuw model voor transparant en duurzaam ondernemen met meer ethiek en waarde. Ook Plantagon is volgens dit model opgezet als een hybride tussen een bedrijf en een NGO.

Als geen ander is Hans Hassle zich bewust van het belang van “framing”. Het doel van Plantagon: een deel van de groeiende wereldbevolking, die zich in 2050 voor 80% in steden bevindt, vanuit hun verticale kassen van vers voedsel voorzien zonder gesleep met grondstoffen en producten en zonder aanslag op de draagkracht van de aarde. Vanwege de footprint van vlees kiezen laten ze de veehouderij achterwege. Ze telen alleen groentesoorten die nu uit het buitenland komen (zoals paksoi), om transport te verminderen en concurrentie met lokale boeren te voorkomen. Reststromen uit de stad, vooral warmte en CO2 benutten ze als input voor hun teelten. Wie wil hier niet aan meedoen? Ik was dan ook vereerd toen ik werd gevraagd in hun Honorary Advisory Committee. Een interessant netwerk en de kans om te leren van hun ervaringen!

Met ruim 250 deelnemers uit vele landen is de Urban Agriculture Summit 2013 de grootste tot nu toe. Tijdens het conference dinner werden de eerste Plantagon Urban Agriculture Awards uitgereikt. De avond verliep geheel in stijl, met formele kleding en verschillende categorieën: steden, organisaties en personen. Met steeds drie genomineerden per categorie en een winnaar, die tussen de verschillende gangen door bekend werd gemaakt. De awards werden toegekend door de non-profit poot van Plantagon op basis van het oordeel van een onafhankelijke jury. In de categorie organisaties werd Innovatie Agro & Natuur als winnaar uitgeroepen vanwege ons baanbrekende werk op het gebied van Agroparken. Een complete verrassing en een prachtige internationale erkenning na jaren van pionieren en tegen de stroom inroeien!

Hans Hassle reikt de Award uit aan Innovatie Agro & Natuur.

De avond werd afgesloten met een live optreden van Simon Hassle, zoon van de CEO van Plantagon en aanstormend poptalent. Chief Oren Lyons doet hierin zijn oproep aan de leiders van de wereld om de aarde te respecteren. De opbrengsten van dit nummer komen ten goede aan Plantagon. Tijdens het optreden keek ik nog eens goed naar onze prijs: een Closure Right, een soort aandeel in Plantagon. De kleine lettertjes lieten weten dat dit aandeel pas na zeven generaties te verzilveren was, geheel in Indiaanse traditie! Businessmen on a mission.…heel bijzonder en hartverwarmend!

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug naar de vorige pagina

Gerelateerd aan het project:

Agrocentrum

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken