De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Vissector innoveert niet alleen door de week!

Verwijzingen:

Datum publicatie: 28 november 2012
Meer informatie: Ir. J.A. (Jelle) Landstra
E-mail: j.a.landstra@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785652
Mobiel: +31(0)6-46768032
Aandachtsgebied: Noordzeevisserij

Dan zitten vissers nu eenmaal op zee. Dik 200 deelnemers waren er op de Landelijke Innovatiedag Vissector op zaterdag 17 november in Utrecht, met de Rabobank als voortreffelijk gastheer. En ze waren tevreden: inspirerende sprekers, een hele reeks interessante innovatieprojecten, discussies en natuurlijk ook een uitgelezen netwerkmoment.

Overzicht van de aanwezigen op de visserijinnovatiedag op 17 november 2012.

Ondernemer Hennie van der Most, één van de key-note sprekers, gooide een flinke steen in de vijver. Subsidie maakt lui! Maar overheid, en banken, vindt hij toch wel nodig. Die moeten risicodragend kapitaal ter beschikking stellen. Directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn van het ministerie van Economische Zaken Henri Kool gaf aan dat zo'n gedachte inderdaad speelt. Het zou dan moeten gaan om een revolving fund in het kader van de Topsectoren, dus niet iets alleen voor de visserij. Overigens kunnen we er niet omheen dat de subsidies van het Europees Visserij Fonds wel degelijk een formidabele innovatie impuls hebben gegeven aan de visserijsector.

Rabobank-directeur Dirk Duijzer markeerde waar het om gaat bij duurzaamheid: het moet (van de wet), het loont (in de markt) en het hoort (van je geweten)! Verder moeten we ons niet teveel verlaten op belangenbehartigers. De sector moet het zelf doen, waarbij het gaat om de gehele keten tot aan de klant! Ook niet nodeloos somberen over de economie. Zo slecht staan we er nog niet voor in Europa: het begrotingstekort van de EU is minder dan de helft van dat in de VS en de staatschuld van Nederland is procentueel lager dan die van Duitsland.

Kees de Gooijer, de directeur van Food en Nutrition Delta, raadde aan te focussen op de “chefs” in de food service. Dat zijn de voorlopers, die richting geven aan wat uiteindelijk in de supermarkt wordt aangeboden. Beeldend illustreerde hij wat beleving kan doen: “een graandrankje dat smaakt alsof het wel heel gezond moet zijn”, terwijl uit de (nu eenmaal verplichte) ingrediëntendeclaratie blijkt dat er eigenlijk niets in zit. Gelukkig is beleving bij vis wel te koppelen aan smaak en gezondheid! En veel meer dan dat, gezien de geschiedenisles die de Gooijer er ook nog aan koppelde. Onze Gouden Eeuw is mogelijk gemaakt door de uitvinding van het haringkaken! De bijzondere vetzuursamenstelling van de haring gaf ons nl. een voorsprong bij de hersenontwikkeling, waardoor we gewoon slimmer waren!

Innovatie Agro & Natuur is partner in 3 van de getoonde innovatieprojecten. Bij multipurpose maritiem ondernemerschap gaat het erom het zeemanschap en de zeekennis van de visser op zee ook buiten de visserij in te zetten in bijvoorbeeld zee- en visserijonderzoek, dienstverlening aan offshore energiewinning en vis- en zeewierkweek op zee en zelfs “schoonvissen” (wegvissen van vuil, zoals plastic).

Foto: links Kees Taal (LEI) en rechts Jelle Landstra.

Met de Ekofish Group, scheepsontwerper Vripack en maritiem adviesbureau Koers&Vaart wordt een revolutionair ontwerp ontwikkeld voor een nieuw schip (“EKO-vation - een multipurpose zeegaand platform”). Met de webmarket “VersvandeKweker” wordt gewerkt aan een nieuwe loot “VersvandeVisser”: een digitaal afzetkanaal waarbij de visser direct zaken doet met consument en zakelijke markt.

Foto: links Annet Schouw en rechts Roy Wubben.

Ook Patrick Cnubben van Energy Valley was, energiek als altijd, aanwezig. Hij is enthousiast voorvechter van LNG en ziet de visserij als interessante partner. Bij LNG gaat het niet alleen om een andere brandstof, maar om een heel ander concept aan boord, qua infrastructuur en management. Voordeel is in 1e instantie aanzienlijke milieuwinst (uitstoot), maar ook kostentechnisch lijkt het aantrekkelijk. Met LNG was het steeds een “kip-en-ei” verhaal. Zonder vulpunten geen klanten en zonder klanten geen vulpunten. Maar het ziet er naar uit dat die vulpunten er gaan komen. En daarop vooruitlopend kan voorlopig worden getankt met tankwagens.

Met zulke bijeenkomsten loopt werk en vrije tijd ongemerkt in elkaar over, zeker als er thuis ook nog een heerlijke haring op je wacht!

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken