De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Van “mensen moeten eten” naar “eten is welbevinden”

Verwijzingen:

Datum publicatie: 5 november 2012
Meer informatie: Ir. J.A. (Jelle) Landstra
E-mail: j.a.landstra@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785652
Mobiel: +31(0)6-46768032
Aandachtsgebied: Noordzeevisserij

Van "mensen moeten eten" naar "eten is welbevinden"; dat was de boodschap op het congres “Beter Eten, Beter Leven”, dat op 24 oktober werd gehouden in het Brabants Provinciehuis. Samen werken aan een gezonde voedselketen in de zorg. Innovatie Agro & Natuur was medeorganisator, naast o.a. de provincie Noord-Brabant en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO.

Een aantal prikkelende uitspraken. De bewoners zouden de kwaliteit van de maaltijden als onvoldoende ervaren, als hen dat in vertrouwen wordt gevraagd. Dat besef leeft (nog) niet voldoende bij de zorginstellingen. Bij 24% van de bewoners zou zelfs sprake zijn van ondervoeding. Wel de overtuiging dat, na veiligheid en gezondheid, goed en gezellig eten prioriteit is. Dus van "mensen moeten eten" naar "eten is welbevinden". Gastvrijheid mag geen trucje zijn.

Belangrijk is dat binnen de instellingen, zorg, voeding en gastvrijheid veelal los van elkaar opererende eilandjes zijn. Daardoor is het moeilijk op integrale kosten te sturen. Zo komt bijv. kostenbesparing vanwege minder medicijngebruik door beter eten niet ten goede aan het budget voor voeding. Gemiddeld berekent men de kosten voor voeding op 13 euro per persoon per dag. Maar dit zijn niet de integrale voedingskosten. Als je alle kosten, incl. rondbengen, voedingssupplementen en medische kosten, etc. meerekent komt er nog 12 euro bij.

Aan de primaire sector de uitdaging om hierop in te spelen. Zo kunnen ze waarde en beleving toevoegen aan hun product en de keten verkorten (en daarvoor worden beloond!). Dat is precies het doel van ons project "Vissers en tuinders leveren geluk en gezondheid in de zorgsector". We nodigen zorginstellingen uit deel te nemen aan een pilot waarin directe relaties worden gelegd met toeleveranciers vanuit de tuinbouw en visserij. Zie ook mijn weblog van mei 2012.

Er was een goede opkomst, ook van buiten Noord-Brabant. Daar heeft onze projectleidster Cynthia op den Brouw van Cyndicaat zich flink voor ingespannen. Er waren 8 workshops, waarbij ik speciale belangstelling had voor die van Puur Culinair.

Een goede opkomst! Bron: ZLTO.

Puur Culinair is een businessunit van zorginstelling Amarant in Tilburg. Amarant wil de bewoners meer bewust maken van de smaak en de herkomst van hun eten. Daartoe werkt Puur Culinair samen met boeren uit de regio en betrekken ze hun cliënten bij de maaltijdbereiding. In dit licht werkt Puur Culinair ook samen met de Ekofish Group, leverancier van MSC-gecertificeerde, dus duurzaam gevangen, schol vanuit onze eigen Noordzee.

Marieke Winters en Cees Corstiaans van Puur Culinair maakten er een levendige workshop van. Met “koksmuts op, kokmuts af” mochten we een aantal stellingen beoordelen en bediscussiëren. O.a. de vraag of streekproducten duurder zijn dan reguliere producten. Nee dus, maar het vergt wel een andere, bewerkelijker manier van inkopen. Zij waren ook duidelijk over hun insteek daarbij: “iedere schakel in de keten moet toegevoegde waarde hebben!”.

Jacob Kramer en Auke Pasterkamp presenteerden met passie de missie van de Ekofish Group. Door nieuwe visserijmethoden nauwelijks discards: 98% van de gevangen vis wordt aangeland. Het gaat om wilde vis (“scharrelvis!”) en een relatief kleinschalige bedrijfsvoering. Ekofish kon weer een aantal interessante contacten leggen.

Bij de lunch werd het scholgerecht uitgeserveerd dat ook tijdens de Week van de Smaak is gepresenteerd: een scholfilet, gevuld met prei en wortel in een Mango-Chilichutney. Zie ook mijn weblog van september jl.

V.l.n.r.: Jacob Kramer en Auke Pasterkamp van de Ekofish Group en Paul van Loon van Puur Culinair serveren hun scholgerecht.

Al met al voor de zorginstellingen een heel andere aanpak. De inkoop is bewerkelijker, o.a. door meer afzonderlijke leveranciers. De ingrediëntenprijs is hoger, maar er zijn minder schakels in de keten die er aan moeten verdienen. Betere vierkantsverwaarding in overleg met de leverancier. Gebruik maken van het seizoensaanbod. De kwaliteit (versheid, houdbaarheid) neemt toe. Minder verspilling ook, want de bewoners eten met smaak hun bord leeg!

En het motto van Puur Culinair bij het aangaan van al deze uitdagingen: “Gewoon Doen!”

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug naar de vorige pagina

Gerelateerd aan het project:

Neusje van de zalm

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken