De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Innovatie, wat is dat?

Verwijzingen:

Datum publicatie: 11 oktober 2012
Meer informatie: Ir. N.J. (Nico) Beun
E-mail: n.j.beun@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785929
Mobiel: +31(0)6-48131099
Aandachtsgebied: natuur, landschap en ruimte

Een relevante vraag die vaak aan je gesteld wordt als je werkt aan grensverleggende vernieuwingen. Niet alleen anderen stellen die vraag aan mij maar ik stel de vraag ook met een zekere regelmaat aan mezelf. Om te voorkomen dat ik teveel op de automatische pilot ga werken. Daarbij is het ook buitengewoon leerzaam om goed te luisteren naar hoe anderen praten en schrijven over innovatie.

Als je de media volgt passeert van alles de revue. Het gaat over bedrijven die nieuwe producten en diensten ontwikkelen en gehinderd worden door overheidsregels. Onderzoekinstituten komen in beeld die de grenzen van de wetenschap verleggen. Daarmee leggen ze mogelijk een basis voor toekomstige innovaties. Of toegepaste onderzoekers zijn actief met het benutten en toepasbaar maken van ontwikkelde kennis in nieuwe diensten en producten. Veel nadruk ligt op het ontwikkelen van kennis, weinig over het benutten van al beschikbare kennis. Nieuwe kennis gaat innovatie opleveren is daarbij vaak de impliciete aanname. Een buitengewoon kwetsbare vanzelfsprekendheid. Ook zijn er wetenschappers die focussen op de verschillende wijzen waarop duurzame ondernemers in hun succes belemmerd worden door gevestigde belangen en praktijken. Weer andere wetenschappers pleiten voor een brede visie op wetenschap die wetenschappers niet reduceert tot innovatiemachines en dienstmaagden van bedrijven. Ze willen behandeld worden als vakmensen die worden gedreven door hun persoonlijke integriteit, een gedisciplineerde zoektocht naar inzicht en waarheid en het streven om als wetenschapper een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Kortom veel verschillende interpretaties van waar het bij innovatie om gaat en hoe het werkt. Daarbij ligt op de loer de valkuil van een nietszeggend containerbegrip.

In dat woud van discussies, begrippen en belangen is er met zekere regelmaat iets dat bij mij blijft hangen omdat het blijkbaar een snaar raakt.
Twee voorbeelden daarvan:

1. Een filmpje op YouTube
Onder de titel ‘Where good Ideas come from’ legt Steven Johnson kort uit hoe innovatie werkt. Daarin maakt hij duidelijk dat innovatieprocessen veel meer omvatten dan alleen processen die gericht zijn op kennisontwikkeling in de traditionele zin. Dat ondersteunt de gedachte dat voor veel innovaties de kennis vaak al beschikbaar is en dat de kunst meer is de kennis benutten en beschikbaar maken dan nieuwe kennis ontwikkelen.

2. Een tekst in het boek Easycratie van Martijn Aslander en Erwin Witteveen
Op pagina 68-70 beschrijven zij wat er tussen idee en gerealiseerde innovatie allemaal aan de orde is. Een verhaal over uithoudingsvermogen, doorzettingskracht en 40 jaar volhouden. Daarnaast het verhaal hoe nieuwe inzichten en kennis in de huidige tijd door nieuwe media veel sneller kunnen circuleren en innovatieprocessen ook veel sneller verlopen.

Het beeld van een weerbarstige praktijk die zich niet ontrolt volgens de gebruikelijke procedures in de gangbare wetenschap past erg bij eigen ervaringen. Die eigen ervaringen hebben we als Innovatie Agro & Natuurmedewerkers gebundeld in de publicatie ‘Grensverleggend innoveren: mobiliseren van mensen en ideeën'. Ze nemen u mee in het ontwikkelingsproces van een innovatief concept.

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken