De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Denen zien het Knooperf wel zitten

Verwijzingen:

Datum publicatie: 8 mei 2012
Meer informatie: Ir. N.J. (Nico) Beun
E-mail: n.j.beun@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785929
Mobiel: +31(0)6-48131099
Aandachtsgebied: natuur, landschap en ruimte

Een groep van 50 Denen heeft een bezoek gebracht aan de gemeente Tubbergen en daar de locatie bekeken waar het eerste Knooperf zal gaan ontstaan.

De groep startte daarmee een bezoek van 4 dagen aan Nederland. De groep bestond uit zowel wetenschappers als ook gemeente ambtenaren en medewerkers van belangenbehartigende organisaties en NGO’s.

Na een lange reis hadden de deelnemers nog interesse en energie om zich drie uur te verdiepen in het concept Knooperven. Rob Klein Bleumink van de gemeente Tubbergen, Ruut van Paridon van Van Paridon X de Groot Landschapsarchitecten en ik hebben het concept toegelicht waarna er een levendige discussie ontstond met ons en ook tussen de Denen onderling. Mijn collega Francien Knorringa gebruikte deze kans om haar Deens op te halen. De bezoekers reageerden zeer ingenomen toen ze in het Deens welkom werden geheten door haar.

Op de locatie van het Knooperf de Veldboer was er alleen nog het omringende landschap. De oorspronkelijke schuren zijn al gesloopt. De oude boerderij staat er nog. Toch was het met enige uitleg en met de beelden die eerder gepresenteerd werden al mogelijk een beeld te vormen van wat er gaat komen.

Het bezoek kwam voort uit een lezing die ik vorig jaar september gaf op de Akademie van Bouwkunst in Amsterdam in het kader van de European Master in Landscape Architecture (EMILA). De opgave voor deze jaarlijkse workshop was het onderzoeken van de landschappelijke ruimtelijke identiteit en het nadenken over grootschalige functionele, sociale en daarmee gepaard gaande ruimtelijke transformatie van het culturele landschap in Europa. Erftransformaties zijn daar naar mijn mening een belangrijk onderdeel van.

Professor Jorgen Primdahl van de Universiteit van Kopenhagen nodigde me aansluitend aan die lezing in Amsterdam uit om in februari een lezing te verzorgen op de Universiteit van Kopenhagen over Knooperven en de achterliggende vraagstukken en manieren van innovatief aanpakken.

Interessant om in discussie te gaan met wetenschappers, de gemeenteambtenaren en lobbyisten uit verschillende hoeken. Wat ze op tafel legden in de discussie sloot erg goed aan bij onze dilemma’s. Duidelijk dat onze uitdagingen overeenkomen met hun uitdagingen in het landelijk gebied en dat ze getriggerd werden door onze manier van kijken en werken aan zo’n concept.

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Terug naar de vorige pagina

Gerelateerd aan het project:

Knooperven

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken