De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Innoveren in Stampersgat

Verwijzingen:

Datum publicatie: 12 maart 2012
Meer informatie: Dr.ir. J.G. (Jan) de Wilt
E-mail: j.g.de.wilt@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3784774
Mobiel: +31(0)6-48131103
Aandachtsgebied: landbouw en agribusiness

Ik ben op weg naar Stampersgat. Je zou denken dat dit een carnavalsnaam was, maar het bestaat echt. Een dorpje in West-Brabant, met uitzicht op de fabriek van Suiker Unie, die oprijst als een torenflat in het verder vlakke landschap. De verlaten straten in de druilerige regen doen denken aan het toneelstuk Suiker, waarin Hugo Claus uit eigen ervaring de erbarmelijke omstandigheden van de fabrieksarbeiders in de suikerindustrie van Noord-Frankrijk beschrijft. Welke grensverleggende vernieuwing zou hier op stapel kunnen staan?

Ongeveer 10 jaar geleden was ik er voor het eerst, met een groep studenten onder begeleiding van Cees Veerman, destijds hoogleraar in Tilburg en bestuurslid van Suiker Unie. Hij had me gevraagd iets te vertellen over Agroparken, het clusteren van bedrijven uit verschillende sectoren met het doel om kringlopen te sluiten. Veerman had zijn twijfels over dit concept. Immers, een fabriek van meer dan een miljard euro aan investeringen verplaats je niet zomaar naar een bedrijventerrein. Hij leidde ons rond door de hele fabriek en ik was onder de indruk. Niet alleen van alle uitgekiende technische processen, de enorme volumes van bieten en de daaruit gemaakte producten, maar ook van de historie, die werd belichaamd door de foto’s van de bestuursvoorzitters van de afgelopen honderd jaar in de oude, met houtsnijwerk versierde bestuurskamer. Industrieel erfgoed om trots op te zijn, maar geen broedplaats voor ingrijpende innovaties…

Fabriek van Suiker Unie te Stampersgat.

Of toch? Niet lang daarna ontmoette ik Paul Hagens, manager strategie van Suikerunie, een man met een ambitieuze visie op de verdere ontwikkeling van het bedrijf en de omgeving. Rond het terrein van 170 ha van de suikerfabriek zou een glastuinbouwgebied van 270 ha moeten komen en een bedrijventerrein voor agro&food van 50 ha. In dit cluster zou de opwerking van biomassa tot allerlei producten en het benutten van elkaars reststromen (warmte, CO2, organisch materiaal) in een winstgevende symbiose centraal staan. Dus niet de suikerfabriek verplaatsen, maar er een cluster van bedrijven naar toe halen. Dat is pas omdenken!

Maar er was nog een lange weg te gaan…langs de verantwoordelijken binnen Suiker Unie en het moederbedrijf Cosun, de omliggende gemeenten en de provincie, de financiers, de vertegenwoordigers van andere sectoren, zoals de glastuinbouw. In de jaren daarna bezocht ik de locatie enkele malen met geïnteresseerde ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers uit binnen- en buitenland. De ontwikkelingen gingen langzaam en speelden zich vooral af in vergaderzalen en bestuurskamers. SuikerUnie had inmiddels een partner gevonden in de Tuinbouw Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Brabant. In Stampersgat leek alles bij het oude te blijven: de straten, de fabriek, het landschap, de regen…

Schets van het te ontwikkelen gebied met glastuinbouw (links), een bedrijventerrein (rechtsonder) en de suikerfabriek met bietenopslag (rechtsboven).

En nu rijden we in een bus met ca 40 speciaal genodigden over de Noordzeedijk, aan weerskanten uitkijkend op shovels en graafmachines die de grond bouwrijp maken. Bedrijvigheid zover het oog reikt. De biomassavergistingsinstallatie is inmiddels gerealiseerd, de geulen voor transportleidingen van CO2 en restwarmte zijn gegraven, de ontsluitingswegen in het gebied aangelegd. De eerste glastuinder, een auberginekweker met een kas van ruim 5 ha. heeft zich inmiddels in het gebied gevestigd. Verschillende andere kavels zijn ook al verkocht. En dan te bedenken dat de vergunningen pas eind 2011 formeel rond waren! Dit knooppunt voor de groene economie gaat heten Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland. Nee, dit heeft niks van doen met carnaval, het bestaat echt!

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken