De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Leren eten via de keuken

Verwijzingen:

Datum publicatie: 20 februari 2012
Meer informatie: Ir. J.M. (Hans) Rutten
E-mail: j.m.rutten@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)6-48131217
Mobiel: -
Aandachtsgebied: Voeding

“ Mijn kind is door deze school eindelijk gaan eten, en daar heeft hij en het hele gezin enorm veel baat bij”. Dit vertelde een moeder tijdens een avondmaaltijd op een school voor langdurig zieke kinderen (LZK-school). We waren bijeen om te spreken over een stichting die praktijkonderzoek wil stimuleren naar voeding voor chronisch zieke kinderen. De stichting noemen we de Kenniskeuken.

‘We’  waren ouders van chronisch zieke kinderen, LZK- schooldirecteuren en andere belangstellenden. En we waren op de laatste LZK-school die nog een volwaardige keuken in functie heeft: een goed geoutilleerde keuken, met kundig keukenpersoneel, een ruime eetzaal en een dagelijkse maaltijdvoorziening met enkele tientallen diëten: de Albert  Schweitzerschool in Haarlem. De ouders vertelden waarom ze zich willen inzetten voor de Kenniskeuken. Hoe hun leven is veranderd sinds hun kind op een LZK-school zit waar niet alleen een maaltijd verzorgd wordt, maar het personeel ook iets weet over voeding. Hoe hun kind weer heeft leren eten, van de sondevoeding af kon, en hoe hun leven ook thuis een stuk draaglijker is geworden.

Bij dat soort verhalen kan ik als de ambtenaar die ik ben een gevoel van plaatsvervangende schaamte niet onderdrukken. Dan schaam ik me voor een overheid die zo gemakkelijk omgaat met de belangen van deze kinderen, die zó lichtvoetig denkt over de rol van voeding voor de ontwikkeling van chronisch zieke kinderen. In de afgelopen jaren dat ik met dit onderwerp bezig was ben ik van de ene verbazing in de andere teleurstelling beland. Een inspecteur van het onderwijs heeft desgevraagd erkend dat het voor deze groep kinderen inderdaad heel belangrijk is dat zij goed gevoed op school zitten, en dat het helemaal geen sinecure is om een kind met een darmaandoening, een nieraandoening, een voedselallergie of met taaislijmziekte goed te voeden. Maar diezelfde inspecteur rekende het niet tot haar taak dit aan te kaarten op haar departement. En ambtenaren van een ander departement waren niet gevoelig voor het argument dat goede voeding voor deze kinderen echt het verschil kan maken voor hun ontwikkelkansen. Eerst vragen ze je het te bewijzen, vervolgens zeggen ze dat ze niet de verantwoordelijkheid van ouders willen overnemen. En daarna is het argument dat het geld op is… 

Op zo´n avond in Haarlem, als ik de toegewijde kok daar bezig zie en de ouders en directeuren aanhoor, is het contrast met de Haagse wereld akelig groot.

Met hulp van de bestuursleden en andere betrokkenen werken we er heel hard aan om zowel de voedingszorg op LZK-scholen te behouden, als het praktijkonderzoek naar goede voeding voor deze kinderen op te zetten. Of de kenniskeuken er met hulp van de overheid komt is dus zeer de vraag. Er zullen in elk geval ook andere partijen nodig zijn. Verzekeraars bijvoorbeeld, voedingsmiddelenbedrijven, fondsen. Het zou pas echt crisis zijn als we chronisch zieke kinderen aan de sondevoeding laten, en ondervoed het basisonderwijs laten doorlopen.  

We hebben een van de ambassadeurs van de Kenniskeuken, professor Hugo Heymans, gevraagd te vertellen hoe hij er tegen aan kijkt. Dit is zijn verhaal:

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken