De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Meeting of the waters, meeting of the people

Verwijzingen:

Datum publicatie: 28 oktober 2011
Meer informatie: Dr. J.H.A. (Hans) Hillebrand
E-mail: h.hillebrand@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3784469
Mobiel: +31(0)6-31932884
Aandachtsgebied: Gebiedsontwikkeling

Op een wat sombere dinsdagmorgen reed ik over een ellenlange rechte weg naar het Biesbosch Museum te Werkendam. Bij aankomst kon je kiezen uit een wat verder weg gelegen terrein voor gewoon parkeren en eentje bij de deur voor minder validen. Heel opvallend was dat kijkend naar de auto’s de minder validen opvallend talrijk leken te zijn. In de praktijk huppelde vrijwel iedereen dartel rond.
Wat ik hier deed op deze plek waar de rivieren en de zee elkaar al eeuwen in alle heftigheid ontmoeten en die deze dag dan ook Meeting of the Waters heette? Allereerst een prachtige film met bijbehorende maquette bekijken waarin je kunt zien hoe hoog het water kan stijgen en wat het plan Noordwaard precies inhoudt. Ik had wel een naast me staande autochtoon nodig die me aan kon wijzen waar ik me op dat moment bevond: op een toekomstig eiland dat straks alleen nog maar per brug bereikbaar zal zijn.

Op deze fantastische plek begon het bezoek van de Adviescommissie Regionale Beeldverhalen die door STIRR is ingesteld om beeldverhalen zoals in dit geval 'Dijk van een Delta' met raad en daad bij te staan. De club van “hulp en advies” zoals voorzitter Riek Bakker dat uitdrukt. In de ochtend hadden we een makkie. Er werden ons prima visies, plannen en wat dies meer zij voorgeschoteld. Vervolgens mochten we per bus gaan kijken op drie plekken waar de ontwikkeling aangejaagd wordt: Noordwaard, Werthuijsen en Munnikenland/Slot Loevestein. Daar begon het echte werk: het met elkaar bepalen van een slimme aanpak voor het vervolg.

Iedereen was daarvoor klaar gaan zitten in het nieuw geopende Arsenaal van het Slot. Maar je hebt Riek Bakker als voorzitter van zo’n club niet om alles maar gewoontjes te laten verlopen.

Links Riek Bakker (voorzitter Adviescommissie Regionale Beeldverhalen) en rechts Joep Thönissen van de Recron.

En dat gebeurde dan ook niet. Er moest eerst herordend worden: de ondernemers bij elkaar, de overheidsdienaren en de consultants. Laatstgenoemden moesten vooral ook even hun mond houden. En warempel, deze opzet werkte wonderwel. Na een uurtje of wat scherpe bevraging was men het er over eens geworden dat er een Manifest van Loevestein opgesteld gaat worden dat uiterlijk medio 2012 ondertekend wordt. Daarin geven ondernemers aan wat ze gezamenlijk gaan ondernemen, wat dat betekent voor de betrokken regio’s qua werkgelegenheid, kwaliteit van de leefomgeving etcetera, en wat ze nodig hebben van provinciale en ander overheden. De overheden benoemen hoe ze snel in de verwachte behoeften gaan voorzien.

Gedeputeerde Pauli van Noord Brabant die mede namens zijn collegae in Zuid Holland, Gelderland en Zeeland was komen opdraven, kon zich prima vinden in dat voorstel.

Staand: Gedeputeerde Pauli van Noord-Brabant.

Hij gaf aan dat de vrijetijdseconomie in elk geval in Brabant een topsector is die voor nieuwe dynamiek op het platteland kan zorgen. En die nieuwe dynamiek is broodnodig omdat jongeren naar de stad trekken, voorzieningen verdwijnen, veel boeren stoppen en er flink minder geld is voor natuur.

Na al deze geestelijke arbeid was het tijd voor een drankje en een hapje. In de fraaie Taveerne van het Slot mochten we daarvan genieten, waarna de bus ons weer keurig terugbracht waar we waren begonnen: de plek voor gewoon parkeren in Werkendam. Hoe het met die andere parkeerders is afgelopen, weet ik niet.

Hans Hillebrand, STIRR en Innovatie Agro & Natuur

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken