De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Innovatie al dente

Verwijzingen:

Datum publicatie: 20 oktober 2011
Meer informatie: Dr.ir. J.G. (Jan) de Wilt
E-mail: j.g.de.wilt@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3784774
Mobiel: +31(0)6-48131103
Aandachtsgebied: landbouw en agribusiness

Hoe ver moet een concept uitgewerkt zijn voordat je het met een gerust hart kunt overdragen aan anderen? Dit was een van de onderwerpen die ik ter sprake bracht in de keynote lecture die ik mocht houden op de conferentie SymCity: Rethink the City! in het Zweedse Norrkoping.

De stad lag er prachtig bij in de herfstzon. De locatie van de conferentie was de universiteitscampus, gesitueerd in een bijzonder fraai gerenoveerde textielfabriek, industrieel erfgoed.

In de zaal zaten een paar honderd onderzoekers, consultants en ambtenaren van kleine en middelgrote gemeenten. Zweden is 11 keer zo groot als Nederland en heeft slechts 9 miljoen inwoners. De druk op het milieu is daar dus een stuk minder dan in ons land. Toch is de belangstelling voor duurzame energiebronnen en hergebruik van grondstoffen zeer groot. Kortom een aangenaam geïnteresseerd en geïnformeerd publiek.

Ook in de praktijk zet Zweden concrete stappen op weg naar een duurzamere samenleving. Het land loopt voorop in het gebruik van waterkracht als duurzame energiebron. En biogas is daar een belangrijke brandstof voor auto’s, vrachtwagens en bussen. Onlangs hebben enkele bevlogen Zweden Plantagon opgericht, met als doel om bij de grote metropolen in de wereld verticale kassen te bouwen voor de voedselvoorziening van de stedelijke bevolking. Ze presenteerden hun plannen op de conferentie. In 2025 willen ze 400 miljoen mensen voeden met 1000 van hun bolvormige kascomplexen.

Er zijn vraagtekens te plaatsen bij het nut, de technische haalbaarheid en de onbedoelde effecten van dit initiatief, bijvoorbeeld voor de lokale boeren. Maar hun businessmodel vond ik zeer aansprekend. Plantagon wil een combinatie zijn van een bedrijf en een NGO. Duurzaam ondernemen in optima forma. Hun financiering komt voor een deel van een rijke indianenstam, de Onondaga, die begaan zijn met de voedselproductie voor de groeiende wereldbevolking. Verder hebben 3000 mensen via crowdfunding een bijdrage geleverd. Onze kennis en ervaring vanuit de concepten Bouwen met Groen en Glas en Agrocentrum is voor hen zeer waardevol. Binnenkort komt een delegatie van Plantagon naar Nederland om te praten over samenwerking.

Verder werd ik gegrepen door de bijdrage van Gunther Pauli, een Vlaming van oorsprong en nu hoogleraar stedenbouw in Turijn en lid van de Club van Rome. Hij hield een gloedvol betoog over concrete mogelijkheden om tot een flinke reductie van onze milieu-impact te komen. Meest opvallend was zijn verbod aan studenten om met nieuwe technische vindingen te komen. Zij mochten uitsluitend ontwerpen op basis van bewezen technieken. En bij die ontwerpen moesten ze de voorbeelden van de werking van deze technieken leveren. Dit om hen te stimuleren goed te kijken naar duurzame methoden elders in de wereld en vooral in de natuur. Op zijn website verschijnt wekelijks een vinding (dus geen uitvinding!) om de wereld duurzamer te maken. Ik heb even snel gekeken en deze week gaat het over aardwormen die drinkwater schoon maken in Chili.

Werk concepten niet te ver uit voordat je de beoogde toekomstige eigenaren erbij betrekt. Dat was mijn advies aan de aanwezigen als antwoord op de vraag aan het begin van deze weblog. Laat de bedrijven zelf spelen met een nieuw concept en dit naar hun eigen smaak aanpassen. Eigenlijk zoals bij spaghetti: kook het niet te gaar, maar maak het “al dente”. Dit nodigt anderen uit om hun tanden erin te zetten. En dat ga ik zeker ook doen met de ideeën die ik uit Zweden heb meegenomen!

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken