De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Rocket science in de Noordzeevisserij?

Verwijzingen:

Datum publicatie: 22 april 2011
Meer informatie: Ir. J.A. (Jelle) Landstra
E-mail: j.a.landstra@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785652
Mobiel: +31(0)6-46768032
Aandachtsgebied: Noordzeevisserij

Ook in de Noordzeevisserij vangen koeien soms hazen! Op een door Innovatie Agro & Natuur geïnitieerde bijeenkomst over het creëren van innovatienetwerken in de visserijsector nam onverwachts een Noorse wetenschapper het woord: Dr. Olav Rune Godø van het Noorse Institute for Marine Research (IMR) . Zijn verhaal stond eigenlijk los van het onderwerp van de bijeenkomst, nl. hoe organiseer je innovatie. Hij wilde het hebben over akoestische observatietechnieken. Gelukkig hebben we dat laten gebeuren!

Een interessante man die Dr. Godø, al bijna 35 jaar visserijonderzoeker. De aanwezige vissers hingen aan zijn lippen toen hij uiteen zette hoe akoestische observatietechnieken het vissen veel efficiënter, maar ook veel duurzamer kunnen maken. Je kunt er niet alleen mee bepalen waar de scholen vissen zich bevinden, maar ook om welke vissen het gaat, wat de maten zijn, etc.

Zo kun je dus gerichter vissen op markt- en duurzaamheidwaarde. Een machtig instrument in de marktbenadering. Het stelt je in staat aan te landen wat de markt vraagt en waarvoor dus een goede prijs wordt betaald. Maar ook van groot belang als de visser straks bij de quotering niet meer zou worden afgerekend op wat hij aanlandt, maar op wat hij uit zee haalt (dus incl. de discards). Het schijnt dat de Denen een dergelijke benadering willen inbrengen tijdens hun komende EU-voorzitterschap.

Platvis zwemt niet in scholen, dus daar werkt dit niet. Maar ook daarvoor had Dr. Godø een oplossing. Je kunt die vis met dit systeem wel inventariseren als die in het net zit en eventueel besluiten de vangst niet binnen te halen, maar weer (levend!) vrij te laten als die niet past in je optimale visplan.

Nog een interessant punt is dat Dr. Godø ook bestuurder en aandeelhouder is van een spin off van IMR: het bedrijf Marine Ecosystem Technologies. Daar worden de observatietechnieken die zijn ontwikkeld in het visserijonderzoek gecommercialiseerd buiten de visserijsector, zoals in de offshore olie- en gasindustrie. Een voorbeeld daarvan is het meten van vervuiling bij boorplatforms.

Zo was Dr. Godø verantwoordelijk voor de inrichting van het Noorse vissersschip LIBAS voor wetenschappelijke activiteiten naast het vissen. Dit schip is uitgerust met de meest moderne onderzoeksapparatuur en wordt daarmee ingezet ten behoeve van de olie- en gasindustrie.

Al met al trendsettende ontwikkelingen, zowel de akoestische observatietechnieken als het verwaarden van visserijkennis buiten de visserij! Ontwikkelingen die uitstekend passen in de ambities zoals die geformuleerd zijn door het Visserij Innovatie Platform (www.visserijinnovatieplatform.nl).

In de visserijketen zijn voorlopers bezig samen met de ketenpartners meer waarde te creëren, in plaats van met elkaar te vechten over de prijs. Dit werkt alleen als elke ketenpartner zijn unieke bijdrage levert, en daarvoor ook beloond wordt natuurlijk! En als er met die akoestische observatietechnieken een duurzamer en meer op de wensen van de klant toegesneden product wordt geleverd is dat zeker een meerwaarde!

Ook ten aanzien van het ontwikkelen van nevenactiviteiten buiten de visserij zijn er in Noorwegen interessante ontwikkelingen. De Europese quoteringsregelingen beperken het aantal visdagen zodanig dat een kostbaar kapitaalgoed als een vissersschip doorgaans niet optimaal wordt ingezet. Om dat te voorkomen zouden vissers hun quota kunnen poolen en met minder schepen kunnen opvissen. Een andere optie is het oppakken van activiteiten buiten de visserij, waar het zeemansschap en de specifieke kennis en ervaring van de visser tot extra waarde kunnen worden gebracht. Innovatie Agro & Natuur doet hiernaar onderzoek, waarover later meer!

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken