De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Innovatie in de Noordzeevisserij: leren van de Noorse collega’s!

Verwijzingen:

Datum publicatie: 15 april 2011
Meer informatie: Ir. J.A. (Jelle) Landstra
E-mail: j.a.landstra@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785652
Mobiel: +31(0)6-46768032
Aandachtsgebied: Noordzeevisserij

De voorzitter van het Productschap Vis, Dr. Doeke Faber, organiseert regelmatig een zgn. Diner Pensant. Een uitstekend platform om strategische onderwerpen met een select gezelschap uit de sector in een vrije discussie uit te diepen.

Innovatie Agro & Natuur kwam met het idee om dit keer de follow-up van het VisserijInnovatiePlatform (VIP) op tafel te leggen. Dit aan de hand van de ervaringen in Noorwegen, waar al een private netwerkorganisatie voor bio-marine innovatie succesvol functioneert: MareLife. Ook een aantal Nederlandse bedrijven zijn daarvan lid.

Begin dit jaar heeft het VIP na 4 jaar de activiteiten afgesloten. De visserijsector moet nu zelf het stokje overnemen om de ambities van het VIP levend te houden. Dwz. aanjagen van innovatie, bevorderen van ondernemerschap en versterken van de afzetkracht in de keten.

Om de ervaringen en geleerde lessen van MareLife daarbij mee te kunnen nemen, heeft Innovatie Agro & Natuur met het ministerie van EL&I de directeur en initiator van MareLife, Prof. Øystein Lie, naar Nederland uitgenodigd als spreker op dat Diner Pensant.

MareLife houdt zich bezig met visserij, aquacultuur en bio-marine bijproducten. Niet alleen de primaire sector, maar ook de verdere keten. De organisatie heeft een open oog voor samenwerking met andere sectoren op zee (zoals de offshore industrie): “an holististic approach”. De leden komen uit bedrijfsleven, financiële wereld, investeerders en wetenschap & technologie organisaties.

Dit is interessant voor de Nederlandse situatie waar wordt gedacht aan een stelsel van regionale Blueports. Dit moet een netwerk worden van ondernemers en bedrijven uit de gehele visserijketen, de aanverwante maritieme sector, bij voorkeur aangevuld met kennisinstellingen (onderzoek en onderwijs) en maatschappelijke organisaties. De visserijsector heeft deze uitdaging opgepakt, maar voor concrete invulling ervan is er nog wel een weg te gaan.

Het Diner Pensant was een levendig evenement. Enkele opvallende uitspraken:

 • “De zee is ver onderbenut als voedselbron”
  In 2050 moeten we genoeg voedsel produceren voor 10 mld mensen. Nu is slechts 2% van de wereldvoedselproductie afkomstig uit het water, terwijl het grootste deel van de wereldoppervlakte uit water bestaat. Daar ligt het grootste groeipotentieel, met de beste carbon footprint en nog gezond ook. Bovendien liggen daar ook enorme en snel groeiende mogelijkheden voor waardecreatie in ingrediënten, functional foods, nutraceuticals, pharmaceuticals, cosmetica, etc. Daar liggen kansen voor Nederland en Noorwegen.
 • “Vissers weten meer van de zee dan wetenschappers”.
  De gezamenlijke visserij bestrijkt veel meer zeeoppervlak en over een veel langere periode dan mogelijk is met een onderzoeksvaartuig. Het vissen is ook steeds meer op wetenschap gebaseerd. Waarom die twee niet combineren?
 • “Het gaat allereerst om een goede vraag, pas dan heeft een goed antwoord zin”. Onderzoeksvragen moeten door de sector worden geformuleerd i.p.v. door onderzoeksinstellingen. Het moet gaan om de belangen van de sector en niet om het binnenhalen van onderzoeksbudget.
 • “We moeten toe naar een Innovatie-economie i.p.v. een Kenniseconomie”.
  Innovatie moet het uitgangspunt zijn en op basis van die nodige vraag kennis zoeken en desnoods ontwikkelen. Dus niet eerst kennisontwikkeling en op basis daarvan kijken welke innovaties mogelijk zijn.
 • “De vissers moeten meer op 1 lijn komen”.
  Steeds meer zal de nadruk komen te liggen op verantwoord gebruik van de zee, een gezamenlijk belang van de vissers. Er komen steeds meer claims op de zeeruimte: een gezamenlijk optreden is essentieel voor het behartigen van de visserijbelangen.

Hier moeten we het niet bij laten! Er ging zelfs een stem op om MareLife maar één-op-één naar Nederland te kopiéren. Dat is kort door de bocht, maar we zullen met een aantal visserijondernemers kijken of en hoe we de lessen van MareLife kunnen toepassen op de Nederlandse situatie.

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken