De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Perverse prikkels in omgang met grond steeds meer voor het voetlicht

Verwijzingen:

Datum publicatie: 11 maart 2011
Meer informatie: Ir. N.J. (Nico) Beun
E-mail: n.j.beun@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785929
Mobiel: +31(0)6-48131099
Aandachtsgebied: natuur, landschap en ruimte

Onder de titel ‘Voorstellen voor een betaalbare bouw’ heeft Peter van Rooy van NederlandBovenWater afgelopen donderdag voorstellen aangeboden aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Het pleidooi voor meer realisme in de bouw sluit aan bij de signalen die steeds meer in de publiciteit komen over de miljarden die gemeenten en projectontwikkelaars mis lopen doordat geplande nieuwbouw niet door kan gaan. In het artikel dat verscheen in NRC-Handelsblad van zaterdag 5 maart 2011 onder de titel ‘Miljardenstrop in nieuwbouw’ geeft Peter van Rooy aan dat het ‘nooit meer wordt zoals het was’.

In de dagelijkse praktijk stuiten we ook in ons werk regelmatig op de problemen die dit alles tot gevolg heeft. Eén van die voorbeelden wil ik graag toelichten. Een wethouder van een gemeente ergens in Nederland komt tot het inzicht dat uitbreidingsplannen in zijn gemeente niet meer gerealiseerd zullen worden zoals die eind vorige eeuw ontwikkeld zijn. De tijd is rijp om op een andere manier te gaan denken en werken en dus worden nieuwe aantrekkelijke plannen gemaakt. Belangrijkste zoektocht daarbij is het ontwikkelen van plannen die ruimtelijke kwaliteit en maatschappelijke meerwaarde op gaan leveren. Innovatie Agro & Natuur participeert actief in de zoektocht naar een nieuw plan waarin duurzame groene ontwikkeling centraal staan. Er is een sluitende financiële begroting voor de nieuwe plannen onder één belangrijke voorwaarde: de benodigde grond moet beschikbaar komen voor een realistische prijs. Daarvoor gaan we uit van de agrarische waarde met een kleine plus. En daar gaat de schoen direct wringen.

De grond is ooit door de gemeente aangekocht tegen de agrarische waarde en een bonus voor de verkopende boer omdat er huizenbouw aan de orde was. De gronden zijn steeds opgewaardeerd in de gemeentelijke balans. De huidige waarde per hectare in de balans is nu het dubbele van de agrarische waarde. Wil de wethouder een alternatief plan haalbaar maken dan staat hij voor een grote opgave: de gronden zullen voor een lagere prijs dan waar ze voor in de balans staan verkocht moeten worden. De gemeenteraad zal hij duidelijk moeten maken dat er een verlies genomen zal moeten worden. Dat is geen prettige boodschap. Dit slechte nieuws kan de wethouder ook doorschuiven naar een opvolger. Over een aantal jaren komen er weer verkiezingen en zullen er bestuurders in spé staan te trappelen om de bestuurstoel over te nemen. Eén van de minst aantrekkelijke dossiers zal dan zijn het gemeentelijk grondbedrijf. Termen als ‘lijken uit de kast’ en ‘hoofdpijndossier’ zullen dan op tafel komen.
Mocht het niet lukken op korte termijn financiële oplossingen te vinden dan zal het wachten zijn op het moment dat de wal het schip gaat keren. Zolang zal deze zure appel dan een belangrijke hindernis zijn om broodnodige nieuwe plannen ook echt een stap verder te helpen. Nieuwe ontwerpen, nieuwe routines en bekwaamheden zijn nodig van alle betrokken partijen om uit het moeras te komen. Afwachten totdat de crises over is en dan hopen op doorgaan zoals we altijd gedaan hebben lijkt een risicovolle strategie. De kans dat het ‘nooit meer wordt zoals het was’ neemt met de dag toe. Ontkennen van die ongemakkelijke waarheid is menselijk maar niet erg verstandig.

Mocht u al wat willen verdiepen in welke nieuwe ontwerpen er zoal zijn die mogelijk kansen bieden op het terrein van betaalbare natuur en betaalbaar wonen dan verwijs ik u naar concepten zoals:

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken