De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Een uitdagende toekomst voor het platteland

Verwijzingen:

Datum publicatie: 13 oktober 2010
Meer informatie: Ir. N.J. (Nico) Beun
E-mail: n.j.beun@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785929
Mobiel: +31(0)6-48131099
Aandachtsgebied: natuur, landschap en ruimte

Onder de titel 'Een uitdagende toekomst voor het platteland' kwamen vorige week donderdag meer dan 150 wethouders, raadsleden, ambtenaren, adviseurs e.a. naar een congres in Arnhem. Doel was media, bestuurders en ambtelijke en private beleidsmakers te overtuigen van de noodzaak van een gezamenlijke aanpak om het platteland leefbaar te houden. Het congres was georganiseerd door de P10 samen met het ministerie van BZK, provincies, gemeenten, adviesbureau Scoop en BMC. De P10 bestaat uit de tien grootste plattelandsgemeenten in Nederland. Krimp of wat ook wordt omschreven als ‘de gevolgen van demografische ontwikkelingen’ vragen om een andere benadering is de strekking van een handleiding die gepresenteerd werd met daarin een appel voor bestuurlijk lef.

In het plenaire gedeelte en in de discussietafels werd als één van de inspirerende voorbeelden van andere toekomstbestendige benaderingen het concept Knooperven gepresenteerd en besproken. Ook was er in het forum een plek ingeruimd voor mij om vanuit innovatieperspectief in discussie te gaan met de mede-forumleden en de zaal. Goed om naast een vertegenwoordiger van het Ministerie van BZK, van de VNG en een wethouder ook een geluid te kunnen laten horen vanuit Innovatie Agro & Natuur.

Het Krimpdossier heeft vele gedaanten en de patronen in denken en werken die eraan ten grondslag liggen vind ik erg boeiend. De vermindering van vooral het aantal huishoudens in delen van Nederland heeft niet op tijd geleid tot allerlei aanpassingen in ons denken en werken die nodig zijn om met die nieuwe omstandigheden om te gaan. We zijn na de 2e WO zo in de ban geraakt van het groeidenken dat we nu moeilijk kunnen omgaan met situaties waarin niet gegroeid wordt.

Waar leidt zoiets toe? Niet op tijd meer kunnen anticiperen op krimp in plaats van groei levert op dat er in Nederland huizen worden afgebroken die nooit bewoond zijn. Zelfs tot vorige week werden in een gemeente in het noorden van het land nog meer kavels bouwrijp gemaakt niet omdat er vraag naar zou zijn of komen maar omdat wetten, regels en subsidies zodanig in elkaar zitten dat bouwrijp maken een op korte termijn aantrekkelijke manier van handelen is.

Wie gaat dat allemaal oplossen? Terugleggen bij de gemeenten en roepen los het maar op is snel gedaan maar is dat wel zo reëel? Delfzijl als gemeente is een erg sprekend voorbeeld. Ooit is voor Delfzijl een toekomstperspectief neergelegd om te groeien tot een stad met 100.000 inwoners. De voorspellingen zijn dat Delfzijl op weg is naar 20.000 inwoners. Deze 20.000 mensen gaan de infrastructuur voor 100.000 mensen onderhouden. Terugkijken en zwartepieten over de schuldigen levert geen oplossingen. Maar wat dan wel?

Het blijkt moeilijk om anders te gaan denken en te gaan werken. Het heeft veel voeten in de aarde om het inzicht van krimpend aantal huishoudens te vertalen naar anders denken en anders werken. Op de bestaande manieren lossen we het niet meer op. Doorgaan op de bekende weg levert op wat we al hebben en dat is niet de oplossing.

Waar moeten we de oplossingen zoeken? Het buitenland is ons voorgegaan. Inspiratie uit bijvoorbeeld Duitsland kan ons zeker helpen. Ook is er een groeiende groep adviseurs en wetenschappers die nadenken en werken aan interessante oplossingen. In ons werk als Innovatie Agro & Natuur hebben we verschillende concepten ontwikkeld die als inspiratie kunnen dienen. Concepten die uitgaan van een andere manier van financiering van natuur en landschap, nieuwe verantwoordelijkheden leggen bij burgers, vormen van grondgebruik ontwikkelen die tijdelijk zijn zodat veel flexibiliteit wordt gecreëerd voor een onzekere toekomst, vormen van anders omgaan met de productie van voedsel etc.

In de komende tijd zullen we dan ook ons inzetten om onze kennis en ervaring ter beschikking te stellen en mee te werken daar waar mogelijk. Gericht op het ontwikkelen van nieuwe ontwerpen die toekomstbestendig (en dus Krimp-proof) zijn. Inclusief het meehelpen ontwikkelen van de routines en bekwaamheden om nieuwe ontwerpen ook te realiseren en oude routines nu echt te gaan stoppen.

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Terug naar de vorige pagina

Gerelateerd aan het project:

Knooperven

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken