De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

Personalised Food

Verwijzingen:

Het project

Kunnen we straks aan de hand van iemands DNA bepalen welke voedingsstoffen iemand wel of juist niet moet eten om gezond oud te worden? En lukt het om boeren, tuinders, patiënten en wetenschappers te laten samenwerken om snel vooruitgang te boeken en om tot haalbare businessmodellen te komen? Dat zijn de uitdagingen in het project ‘Personalised Food’.

Gangbare voedingsadviezen zijn gebaseerd op gemiddelde resultaten bij grote groepen mensen. Maar deze adviezen gaan voorbij aan de soms grote verschillen tussen individuen. De ene persoon kan prima melk drinken, de ander krijgt er buikpijn van. Om de verschillen tussen mensen in beeld te brengen hebben wetenschappers een ‘metabole kaart’ gemaakt waarmee duidelijk wordt hoe stoffen in het lichaam worden omgezet. Daarmee kun je bepalen welke voedingsstoffen je beter kunt vermijden of welke stoffen je juist extra nodig hebt om gezond oud te worden. Dat kan overigens variëren afhankelijk van je levensfase of leefstijl. Ook kunnen patiënten met specifieke aandoeningen een persoonlijk voedingsadvies krijgen.
De vraag is nu of boeren en tuinders ook de producten kunnen leveren waarin gegarandeerde hoeveelheden van de voedingsstoffen zitten die mensen nodig hebben. En of voor producten met gegarandeerde inhoudsstoffen ook een markt bestaat. Om dit na te gaan kijken we of er een koppeling is te maken tussen patiënten die willen experimenteren met gezondere voeding, boeren en tuinders die deze voeding kunnen leveren en wetenschappers die de resultaten kunnen analyseren. Om partijen te interesseren in een dergelijke aanpak heeft Innovatie Agro & Natuur als eerste stap een animatiefilm laten maken en een bijbehorende infographic. In de loop van 2015 wordt duidelijk of we pilots kunnen opzetten rond een bepaalde aandoening of ziekte.

Actualiteiten

Voor recente ontwikkelingen zie 'Nieuws over dit project' in de rechterkolom.

Partners

 

 

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken