De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

Catering radicaal verduurzamen

Verwijzingen:

Het project

De tien grootste cateraars serveren in Nederland zo’n twee miljoen maaltijden per dag. Een aanpak om deze maaltijden radicaal duurzamer en gezonder te maken, slaat twee vliegen in één klap: de milieu-impact van voeding vermindert en de gezondheid van werknemers verbetert. Bovendien is de verwachting dat nieuwe eetgewoonten op het werk ook invloed hebben op keuzes thuis. Zo’n radicale omslag houdt in dat maaltijden minder dierlijke eiwitten bevatten en meer groenten, plantaardige eiwitten en gezonde vezels, zonder direct vegetarisch te zijn of daar de nadruk op te leggen. Om die omslag te bereiken, moet je het volledige assortiment aanpassen en volstaat het niet om de gewone kroket te vervangen door een biologische.
In de praktijk blijkt deze omslag lastig te realiseren omdat werkgevers, cateraars en werknemers zich laten leiden door kosten op korte termijn. Innovatie Agro & Natuur heeft een verkennende studie laten uitvoeren naar wat nodig is om de radicale omslag wel te realiseren. De sleutel zit in het betrekken van álle drie de betrokken partijen: werkgevers moeten de voordelen gaan zien van gezondere werknemers en aansluiting bij het MVO-beleid; cateraars krijgen handvatten om hun assortiment aan te passen met een bredere visie op duurzaamheid en werknemers ervaren hoe lekker en makkelijk, gezond en duurzaam eten kan zijn. De volgende stap is om met een cateraar en een paar pilotbedrijven deze nieuwe aanpak uit te proberen. Hiervoor is een stappenplan gemaakt.

Actualiteiten

Voor recente ontwikkelingen zie 'Nieuws over dit project' in de rechterkolom.

Partners

 

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken