De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

Voeding voor Diabetes

Verwijzingen:

Het project

Diabetes type 2 kan omkeerbaar zijn. Maar dan moet de patiënt zijn leefstijl structureel aanpassen door vooral ánders te gaan eten: gezonder én smaakvoller. Samen met Stichting Voeding Leeft ontwikkelt en test Innovatie Agro & Natuur een groepsprogramma, om te laten zien dat deze verandering in leefstijl voor diabetes-2 patiënten resultaat oplevert en ook vol te houden is.

Over het algemeen beschouwt de geneeskunde diabetes type 2, verreweg het meest voorkomende type diabetes, nog steeds als onomkeerbaar. Patiënten krijgen medicijnen voorgeschreven, later meestal gevolgd door spuiten met insuline. Ook krijgen patiënten het advies om af te vallen en meer te bewegen. En juist dat afvallen is voor de meeste diabetici met overgewicht moeilijk. Op basis van ervaringen met patiënten stellen enkele artsen en diëtisten nu dat het niet nodig is om minder te eten en calorieën te tellen, maar dat het vooral gaat om ánders eten: veel verse producten, zoals groenten en fruit en minder (snelle) koolhydraten. Opmerkelijk genoeg stellen zij ook dat patiënten niet te moeilijk hoeven doen over vet. Dat geeft juist smaak aan het eten, waardoor anders eten ook lekkerder wordt en gemakkelijker is vol te houden. Deze ervaringen leren dat door anders te eten de bloedglucosewaarden sterk verbeteren en het gewicht afneemt, ook al blijft het totaal aantal calorieën gelijk.
In het voorjaar van 2014 start een pilot waarin een groep mensen met diabetes type 2 intensief wordt begeleid om hun leefstijl en hun eetgewoonten te verbeteren. Door middel van voedingsadvies, motivatietraining en kookworkshops krijgen de deelnemers grip op hun diabetes. Ze worden begeleid door een multidisciplinair behandelteam van huisarts, diëtist en kok. Door de bloedglucose goed te reguleren, medicatie te verminderen en complicaties te voorkomen, levert deze aanpak op termijn een fikse besparing in zorgkosten op. De totale medische kosten aan diabetes bedragen nu circa € 4 miljard en indirect, door ziekteuitval, voor de ‘BV Nederland’ nog eens € 6 miljard. Er lopen al gesprekken met zorgverzekeraars om deze aanpak op te nemen in de zorgverzekering. Van de eerste pilot wordt een documentaire gemaakt.

Actualiteiten

Voor recente ontwikkelingen zie 'Nieuws over dit project' in de rechterkolom.

Partners

 

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken