De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Nieuwsberichten

05-2009 - Varkens in de stad

Verwijzingen:

Datum publicatie: 2009-05-25
Meer informatie: Ing. H. (Hiske) Ridder
E-mail: hridder@conpuls.nl
Telefoon: +31(0)6-17391430
Mobiel: -
Aandachtsgebied: Voeding

In BINK36, Binckhorstlaan 36, te Den Haag wordt de ontwerpstudie 'Varkens in de stad' gepresenteerd.

In het kader van het programma 'Foodprint' werkt kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag aan een ontwerp voor een maatschappelijk en ecologisch verantwoorde en rendabele varkensboerderij in de stad. Ze doet dit samen met de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland en Innovatie Agro & Natuur.
De ontwerpstudie wordt uitgevoerd door architect Winy Maas met ontwerpers van The Why Factory (TU Delft). Het resultaat zal te zien zijn op de tentoonstelling van Foodprint en besproken worden op het symposium van vrijdag 26 juni a.s., dat door minister Verburg van LNV wordt afgesloten.

Varkens en kippen zijn vandaag de dag taboe in de stad. Veehouderij is iets voor het platteland en niet voor de stad. Althans zo lijkt het. Toch zitten de meeste vleesconsumenten in de stad. Is veehouderij en vleesproductie ín een stad denkbaar? Hoe zou dit winst op kunnen leveren voor stedelingen, ondernemers en - ja - de dieren?

De ontwerpstudie van Winy Maas en The Why Factory is de eerste stap om daadwerkelijk tot een geïntegreerd stedelijk veehouderijsysteem te komen. Door 'out of the box' te denken en het bedrijf ecologisch, sociaal en economisch te verbinden met de stad willen Stroom, de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland en Innovatie Agro & Natuur een nieuwe richting geven aan stadsinrichting en voedselproductie.

Het ontwerp van The Why Factory o.l.v. Winy Maas zal tijdens de tentoonstelling van Foodprint van 27 juni t/m 23 augustus worden gepresenteerd in Den Haag. Vrijdag 26 juni wordt het project uitgebreid toegelicht tijdens het Foodprint symposium 'Voedsel voor de stad' waarvoor u
zich kunt aanmelden via www.het-portaal.net/foodprint.

Foodprint
In 2009 en 2010 is voedsel één van de hoofdingrediënten in het programma van kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag. Onder de titel 'Foodprint. Voedsel voor de stad' presenteert ze een programma over de invloed van voedsel op de cultuur, de inrichting en het functioneren van steden en van Den Haag in het bijzonder. Voor meer informatie over Foodprint, zie www.foodprint.stroom.nl.

Contactpersonen:
Stroom Den Haag: Peter de Rooden, tel. 070-3658985.
LTO - vakgroep Varkenshouderij: Annechien ten Have-Mellema, tel. 06-25052801.
Innovatie Agro & Natuur: Hiske Ridder, tel. 06-17391430.
The Why Factory: Tihamér Hazarja Salij.

 
Gerelateerd aan het domein:

Land- en tuinbouw en agribusiness

Voeding

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken