De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Nieuwsberichten

11-2014 - VGZ zet diabetespatiënt aan het roer

Verwijzingen:

Datum publicatie: 2014-11-13
Meer informatie: Ir. J.A.W.A. (Joost) Reus
E-mail: j.a.w.a.reus@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-7573920
Mobiel: +31(0)6-48130925
Aandachtsgebied: Voeding

Groepsprogramma voor leefstijlverandering slaat aan.

Zorgverzekeraar VGZ geeft als eerste zorgverzekeraar in Nederland mensen met diabetes type 2 de mogelijkheid, via een pilot in 2015, mee te doen aan een groepsprogramma dat zich richt op het 'omkeren' van hun ziekte. De documentaire ‘Keer Diabetes2 Om’ laat zien hoe de patiënten die het programma hebben gevolgd binnen 6 maanden gezonder worden, medicijnen kunnen minderen en een hogere kwaliteit van leven ervaren doordat hun hele leefstijl verandert. De Stichting Voeding Leeft heeft het groepsprogramma ontwikkeld. Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, ondersteunde de eerste pilot en financierde de documentaire.
Lieke Tiel Groenestege, Zorgvernieuwing VGZ, over de samenwerking: “Samen met Voeding Leeft staat VGZ voor werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.”
Ook De Friesland Zorgverzekeraar zal in Friesland een pilot starten in 2015 gericht op het omkeren van diabetes type 2 met voeding.

logovl2013def

Ieder uur één diabetesdode
“Verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken en dat terwijl deze ziekte met voeding en beweging volledig aan te pakken is.” (Prof. Dr. Hanno Pijl, diabetoloog LUMC, lid Gezondheidsraad)

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland heeft diabetes type 2. Ieder uur sterft er in Nederland iemand aan de gevolgen van diabetes. Met medicatie worden slechts enkele symptomen van diabetes bestreden, maar wordt de patiënt niet genezen. De hoge kosten die de huidige aanpak van diabetes type 2 met zich meebrengt, maakt het een economisch probleem van nationale omvang. Kosten zijn nu al ruim 10 miljard euro per jaar (type 1 en 2 samen) en lopen bij huidige trend op naar 20 miljard euro in 2025, jaarlijks.

Reactie minister Schippers
Edith Schippers reageert in de documentaire op dit maatschappelijke probleem, evenals diverse hoogleraren, artsen en zorgverzekeraars.

screenshot2trailer_kdo

Een korte impressie van de documentaire is te zien op www.keerdiabetesom.nl.

Meer informatie:

  • Martijn van Beek, Stichting Voeding Leeft; 06-30853053, martijn@voedingleeft.nl
  • Joost Reus, Innovatie Agro & Natuur; 06-48130925, j.a.w.a.reus@innonet.agro.nl
  • Jaap de Bruijn, Coöperatie VGZ; 06-28288073, jaap.de.bruijn@vgz.nl
 
Gerelateerd aan het domein:

Voeding

Gerelateerd aan het project:

Voeding voor Diabetes

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken